ZA EFIKASNU ODBRANU OD GRADA 8 MILIONA EVRA

Kategorija: Vesti Autor Voćar Pogodaka: 1950

Skupštinski Odbor za poljoprivredu prihvatio je i podržao na današnjoj sednici predlog novog zakona za odbranu od grada, a članovi Odbora istakli su da će za efkasno funkcionisanje sistema odbrane od te elementarne nepogode biti potrebno odvojiti osam miliona evra godišnje.

Đorđe Kardum iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije rekao je da je posle 23 godine vreme da se dobije zakon o zaštiti od grada, usklađen sa evropskom praksom. On je rekao da je potrebno obezbediti od 20.000 do 25.000 protivgradnih raketa, što košta oko osam miliona evra godišnje da bi sistem mogao da funkcioniše.

Kardum je rekao da atmosferska dešavanja samo uzvraćaju na ono što čovek radi u životnoj sredini i zato postoji potreba da se donese zakon o odbrani od grada koj će to regulisati na celoj teritoriji Srbije.

Prema njegovim rečima, protivgradna zaštita u Srbiji je zasnovana na tome da se u oblaku veštačkom kristalizacijom simulira ono što radi priroda, i ubacuje se mnogo više jezgara smrznute vode, da se u oblaku stvori sitnije zrno grada.

"U Srbiji je sistem zasnovan na raketnoj tehnici i pored toga se još koristi avio tehnika, s tim što aviotehnika ima manja ograničenja, a postoje i prizemni generatori što je najmanje perspektivna metoda“, objasnio je Kardum.

Kako je rekao, u nekim delovima Srbije postoji potreba i da se kombinuje, posebno oko aerodroma u Beogradu.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić takođe smatra da je najveći problem novac, ističući da je vaoma važno je da se on obezbedi, kako bi protivgradna zaštitia funkcionisala, jer ćemo u suprotnom biti u problemu.

Izvor: Tanjug