VOĆARI OČAJNI ZBOG NISKE OTKUPNE CENE VIŠNJE

Dušanović ističe da samo berače proizvođači moraju ove godine da plaćaju 15 do 20 dinara po kilogramu.

NIŠ – Višnja na području Niša i Merošine stigla je za berbu, ali se u višnjcima može videti tek po koji berač pošto su otkupljivači ponudili proizvođačima otkupnu cenu od svega 40 do 60 dinara po kilogramu.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Hranislav Stojanović ističe da na području opštine Merošina nema ozbiljnije berbe jer vlasnici višnjika očekuju da otkupljivači podignu cenu sa sadašnjih 50 dinara, na barem 60 dinara.

„Do proizvođača su stigle informacije da je otkupna cena višnje u Šapcu i Topli preko 60 dinara i da mnogi otkupljivači višnje sa ovih prostora tamo preprodaju i tako ostvaruju dodatni prihod. Proizvođači zbog toga zahtevaju i da u Merošini otkupna cena bude najmanje 60 dinara“, rekao je Stojanović.
On naglašava da su meštani ovog kraja ubeđeni da su otkupljivači postigli interni dogovor da proizvođačima ne nude više otkupne cene iako tražnja za oblačinskom višnjom postoji i njena cena na svetskom tržištu je za 10 do 15 odsto viša od svih drugih sorti.

Stojanović kaže da otkupljivači koriste činjenicu da je ovaj kraj ostao bez prerađivačkih kapaciteta i maksimalno spuštaju otkupnu cenu.

„Tako nešto nije bilo moguće dok je u Merošini radila hladnjača „Voćar“ koja je mogla da preradi 900 vagona višanja. Nažalost, „Voćar“ je već godinama u stečaju, a dugo ne radi ni hladnjača firme „Frikom“ “, objašnjava Stojanović.

Prema Stojanovićevim rečima zbog niske otkupne cene višanja postoji realna opasnost da, kao i prošle godine kada je otkupna cena bila svega 25 dinara po kilogramu, veliki broj višnjika ostane neubran jer se proizvođačima ne isplati da ulažu u berbu.

„Niska otkupna cena „ubija“ proizvodnju oblačinske višnje što je prava katastrofa jer je ona jedan od najboljih domaćih proizvoda. Na području opštine Merošina za kratko vreme višnjici su smanjeni sa 2.500 na 2.000 hektara, ali se tek trećina višnjika intenzivno obrađuje dok su od ostalih vlasnici „digli ruke““, ističe Stojanović.

Zbog katastrofalno loše prošle godine, i neulaganja u obradu višnjika i njihovu zaštitu, dodao je Stojanović, ovogodišnji rod višnjika slabiji je za sigurno 60 odsto.

Zoran Dušanović iz niške Uprave za poljoprivredu i razvoj sela ističe da se stanje na niškom području ne razlikuje mnogo od stanja na području Merošine.

„Manji broj proizvođača počeo je berbu, ali ne znaju koliko će para dobiti na kraju berbe jer sada samo dobijaju potvrdu o predaji višanja sa okvirnom cenom od 40 do 60 dinara po kilogramu“, rekao je Dušanović.

Prema njegovim rečima ukoliko otkupna cena bude ostala na 40 dinara po kilogramu, mnogi proizvođači neće ni ući u višnjike jer sa tom cenom ne mogu da pokriju osnovne troškove berbe.

Dušanović ističe da samo berače proizvođači moraju ove godine da plaćaju 15 do 20 dinara po kilogramu.

Izvor:http://jugmedia.rs

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.