HOLANDSKI RASADNIK U SREMU

Holandska kompanija “Han Fleuren Holding BV” i “I -Cargo Inc” iz Sremske Mitrovice, osnovale su zajedničko preduzeće “FLEUNERRA doo” koje će baviti proizvodnjom sadnica voća po evropskim standardima.

Vrednost investicije je 700 hiljada evra i biće realizovana u naredne dve godine. Proizvodnja namenjena domaćem i inostranom tržištu počeće krajem meseca na površini od 6ha, a narednih godina planirano je njeno proširenje.

Holandska kompanija “Han Fleuren Holding BV” godišnje proizvede 2.500.000 sadnica, koje izvozi u oko 30 zemalja.

“Predivno uređene parcele, predivan pejzaž, plodno tlo, razlog su zašto sam se odlučio da uz pomoć dosadašnjih partnera, ovde započnem posao”, kaže Henricius Fleuren, vlasnik ” Han Flauren BV Holding”.

”Radi se o knip sadnici, to je dvogodišnja sadnica, krajem ovog meseca mi kada zasadimo tu sadnicu, njoj treba dve godine,da bi došli do tog proizvoda. Posle dve godine, taj sadni materijal se presađuje, dolazi u voćnjake gde će da boravi narednih dvadesetak godina, to je već biljka koja je stara dve godine, i koja već sledeću godinu daje prinos od 25 do 30 tona”, kaže Zoran Kovačević, vlasnik ”I – cargo Inc” d.o.o.

Ovaj projekat još jedna je u nizu Grinfild investicija koja za cilj ima oporavak privrede, rečeno je na konferenciji za novinari u Sremskoj Mitrovici, kojoj je prisustvovao i ministar privrede Željko Sertić.

“Vlada Republike Srbije će pomoći svima koji žele da osnuju svoje kompanije. Bićemo dobri partneri u svemu tome, i veoma nam je važno da imamo opštine, gradove koji razumeju važnost preduzetničke inicijative kao što je to Sremska Mitrovica koja aktivno radi na sprovođenju mera i politike vlade u privlačenju stranih investicija”, kaže Željko Sertić, ministar privrede.

“Strateško opredeljenje grada Sremska Mitrovica je ulaganje u voćarstvo i povrtarstvo, to je jedna od stvari po kojima smo bili prepoznatljivi”, kaže gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Na padinama Fruške Gore pod voćnjacima je oko 600 hektara, nadležni veruju da će narednih godina taj broj biti znatno veći, i da će ovaj kraj kao nekada biti poznat po voćarskoj proizvodnji.

RTS

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.