MILIJARDA DINARA PAORIMA

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo objavio je konkurse za vojvođanske poljoprivrednike kroz koje će im iz agrarne kase biti dodeljeno 985 miliona dinara.

Registrovana poljoprivrdna gazdinstva mogu se javiti na osam konkursa, a još dva su namenjena lokalnim samoupravama – za odvodnjavanje, sanaciju kanalske mreže i vodosnabdevanje, odnosno za radove na kanalizacionim mrežama.

– Konkursi za registrovna gazdinstva koje smo objavili najbitniji su za investiranje i razvoj poljoprivrede. Tu je povraćaj sredstava 50 ili 60 odsto od ulaganja – kazao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški, predstavljajući juče konkurse za proizvodnju u zaštićenim prostorima, prerađivačke kapacitete, stočarske fame, opremu za navodnjavanje...

Za plastenike obezbeđeno je 60 miliona dinara. Povraćaj je do 50 odsto, a maksimalni iznos po investiciji je do 1,5 milion dinara i konkurs je namenjen za fizička lica. Kako je kazao Bogoroški, poseban konkurs za plastenike sa povoljnijim uslovima namenjen je mesnoj zajednici Jamena, koja je pretrpela ogromne štete u lanjskim poplavama te je za nju odvojeno pet miliona dinara, uz povraćaj sredstava do 80 odsto.

– Za sufinansiranje nabavke opreme za male prerađivačke kapacitete iz pokrajinske agrarne kase dato je 70 miliona dinara, a za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara 270 miliona dinara. Računa se da bi se u 2015. godini tim novcem moglo obezbediti navodnjavanje novih osam do devet hiljada hektara – kazao je Bogaroški.

I za zaštitu od vremenskih nepogoda poljoprivrednici će dobiti 270 miliona dinara, dok im je za opremanje stočarskih farmi na raspolaganju 65 miliona. Oni koji bi da grade skladišne kapacitete dobiće 50 miliona dinara, a za pomoć staračkim domaćinstvima koja daju zemlju u zakup namenjeno 140 miliona dinara. Svi konkursi za registrovana poljoprivredna gazdinstva će trajati do 30. septembra, izuzev za Jamenu, koji će trajati do 15. maja.

S. G.

 

IZVOR: http://www.dnevnik.rs

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.