MALINI SE JOŠ VAGA CENA

Nova Varoš -- Na sastanku održanom u Ministarstvu poljoprivrede malinari i hladnjačari, za sada, nisu postigli nikakav dogovor o problemima koji prate proizvodnju tog voća.

Predsednik novovaroškog Udruženja "Zlatni breg" i Saveza srpske maline, Mišo Živković najavio je formiranje Radne grupe koja bi trebalo da usaglasi stavove proizvođača i hladnjačara oko cene maline.

"Sastanku je, pored predstavnika ministarstva koji su bili u ulozi medijatora, prisustvovalo sedmoro najvećih hladnjačara. Jedna od tema je bila cena maline za prošu godinu, ali hladnjačari tvrde da su ostvarili malu dobit koja iznosi 2,5 odsto, u šta mi sumnjamo", naveo je Živković u izjavi Tanjugu. 

Živković kaže da Radnu grupu čine predstavnici svih strana, sa zadatkom da, između ostalog, proizvođačima bude nadoknađena razlika u otkupnoj ceni ovog voća, jer je lane u šabačkom kraju bila 230 dinara po kilogramu, a u većem delu zapadne Srbije 150. 

Kada je u pitanju cena maline za 2015. godinu, Živković navodi, da je Savez još nije formirao, uprkos tome što su pojedina ivanjička i ariljska udruženja zatražila akontnu od 2,3 evra za kilogram. On je najavio održavenje sastanka predstavnika Saveza u Čačku kada će biti određena suma za kilogram maline. Prema njegovoj oceni, površine pod zasadima "crvenog zlata" su smanjnene, iako pojedini proizvođači tvrde suprotno. 

"Sa cenom nećemo licitirati, niti izlaziti u javnost do kraja aprila, ili početka maja", zaključio je Živković.

IZVOR: B92

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.