KOSTIĆ SAVETUJE DRŽAVI DA RASPRODA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Biznismen Miodrag Kostić, predsednik MK grupe, ima savet za državu kako da još malo napuni budžet. On poručuje da bi državno zemljište trebalo da se proda, a država bi tako ostvarila duplo veći prihod od poreza nego što dobija od zakupa tog istog zemljišta.

 

U pravim rukama zemljište bi se isplatilo, kaže Kostić

Kostić smatra da državno zemljište treba da ode u ruke onih koji znaju da upravljaju tim resursom bez obzira da li je reč o inostranim ili domaćim kupcima.

- Šta će državi 470.000 hektara zemlje u državnim rukama... Od toga država skupi 50 miliona evra ukupnog prihoda od zakupa na godišnjem nivou. A kada bi tu zemlju prodala tim istim paorima, porez bi na godišnjem nivou, prema današnjim cenama, bio 120 miliona evra - tvrdi Kostić.

Prema njegovim rečima, problem je i to što samo 300.000 hektara pod zakupom, a "niko ne zna šta je sa preostalih 170.000 hektara".

- Kako poljoprivreda može biti naša šansa, kada vi danas u javnim istupanjima i pojedinaca iz vlasti, iz ove i prethodne, nazovi ekonomista, poljoprivrednih eksperata, koji pričaju o tome da taj resurs država treba da čuva - upitao je Kostić.

Ne shvata i voleo bi, kaže, da mu neko objasni, čemu toliki otpor prodaji državnog zemljišta kada je ona uvek korisnija u rukama paora i velikih kompanija koje se bave poljoprivredom. Kostić dodaje da bi voleo da mu neko objasni kakvo je to gazdovanje državnim zemljištem ako se zna da je deo neobrađen, a deo nije dat ni u zakup.

- Zašto, sad imamo politički problem da prodamo... Zašto da ne kupuju stranci... Pa šta će da rade sa njom, da je stave u torbe i odnesu u Abu Dabi, Nemačku... - zapitao je Kostić.

Ako je u pitanju problem vlasništva nad zemljom, on tvrdi da ima mnogo načina da se to pitanje zakonski uredi.

Adekvatno upravljanje tim resursima i podizanje produktivnosti obezbediće više robe za izvoz, naveo je Kostić i dodao da je poljoprivreda naša komparativna prednost kao što su nafta ili gas zemljama srednjeg istoka.

IZVOR: http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/474239/Kostic-savetuje-drzavu-da-rasproda-poljoprivredni-zemljiste

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.