ČUVARI PAZE SADNICE

Novi Bečej - Vetrozaštini pojas koji je formiran proteklih meseci sadnjom 1400 sadnica cera u opštini Novi Bečej biće povećan u ovogodišnjoj akciji, tokom koje je planirao da bude posađeno nekoliko hiljada novih sadnica. Za ovaj posao opština Novi Bečej dobila je preko javnog konkursa serdstva od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu kako bi 17 hektara državnog zemljišta bilo pošumljeno.


- Urađena je javna nabavka za sadni materijal i zaštitnu mrežu. Sprovodi je JP „Komunalac“, koje je korisnik tih sredstava i koje će, verovatno već marta, čim se malo prosuši zemljište odvojeno za te svrhe, posaditi tih sedamnaest hektara. Reč je o tri velike parcele, dve u katastarskoj opštini Novi Bečej i jedna u katastarskoj opštini Kumane. I ove godine, u godišnjem programu koji izrađujemo do 31. marta, odvojićemo dodatne parcele za tu namenu. Planirano da uz pomoć pokrajinskog sekretarijata petnaestak do dvadeset hektara godišnje pošumimo. Nije to samo posaditi, već i sačuvati zasade. Projekat obuhvata i petogodišnju negu – objašnjava Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej.

Ipak, najveći izazov biće sačuvati sve vetrozaštitne pojaseve i šumske zasade:, smatraju u ovoj lokalnoj samoupravi. Razlog za to je teška ekonomska situacije zbog koje građani često posežu za nezakonitim sečenjem drveća.

-Imamo poljočuvarsku službu, vrlo ozbiljnu i opremljenu, koja će, uz policiju i lovočuvare koji su spremni da se uključe i u sadnju i u čuvanje, verujem uspeti da obave veći deo tog posla, odnosno da sačuvaju veliku količinu zasada. Apelujemo na sve građane opštine Novi Bečej da čuvaju prirodno bogatstvo koje sada podižemo – navodi Kovač.

Pošumljavaju se samo površine nižeg kvaliteta zemljišta, konkrento delovi parcela uz lokalne puteve jer na državnim putevima prvog i drugog reda važe strogi uslovi upravljača puteva, JP „Putevi Srbije“, koje nikoe do sada nije pružilo mogućnost pošumljavanja. U skladu sa elaboratom, odnosno projektom Instituta za nizijsko šumarstvo, na terenima koji su teški sadi se hrast a na vodoplavnim terenima topola. Pošumljene površine smanjuju udar vetrova, poboljšavaju mikro klimu, obezbeđuju utočište za divljač, a značajne su i u zaštiti od snežnih nanosa.

 

- IZVOR: http://www.danas.rs/danasrs/srbija/vojvodina/cuvari_paze_sadnice.41.html?news_id=297928#sthash.igwmtwKW.dpuf

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.