KAPI KIŠE UTIČU NA ŠIRENJE BOLESTI BILJAKA

Poljoprivrednici su odavno primetili kako kiša dodatno pospešuje širenje bolesti među biljkama, a sada su konačno uspeli da objasne i zbog čega je to tako - priloživši video snimak i fotografije kao dokaz.

Zavisno od vrste, postoji nekoliko načina na koje se kapi kiše odbijaju od listova

Gljivice i drugi paraziti koji prosto "procvetaju" nakon kiše mogu ozbiljno da oštete listove drveća i znatno da umanje prinose.

 Zajednički rad istraživača sa MIT-a (Masačusetski institut za tehnologiju) i tima sa Univerziteta u Liježu je objavljen je doveo do novih saznanja. Istraživači su načinili usporene snimke koji pokazuju kako se kišne kapi odbijaju od listova i tako prenose zarazu sa jednog drveta na drugo. 

Istraživanje će pomoći da se bolje isplaniraju troškovi i na minimum svede šteta nastala od biljnih bolesti

 

Ovo bi u praksi moglo da znači da bi čitave kulture biljaka mogle biti sačuvane od bolesti tako što bi, analizirajući mehaničke osobine svake biljke, bila izračunata tačna razdaljina na kojoj bi trebalo da se nađu dva stabla kako ne bi dolazilo do širenja zaraze.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.