LEDENI TALAS UGROZIO 42 000 HEKTARA ŠUMA U ISTOČNOJ SRBIJI

Više od 42.000 hektara državnih i privatnih šuma u istočnoj Srbiji pretrpelo je štetu nakon što je tu oblast krajem 2014. zahvatio ledenog talasa, pokazuju preliminarni podaci koje je danas objavila Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

"Prema preliminarnim podacima, ugrožena je površina od 18.419 hektara državnih šuma, sa ukupnom zapreminom od 456.326 kubnih metara drveta i 23.886 hektara šuma sopstvenika sa ukupnom zapreminom od 266.065 kubnih metara", navedeno je usaopštenju.

 

Iz Uprava za šume su pozvali vlasnike privatnih šuma da prijave štetu na šumama, ističući da su napravili obaveštenje o načinu prijave nastalih šteta i merama sanacije koja će biti postavljena na oglasnim tablama mesnih kancelarija na ugroženim područjima, kao i na veb stranici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

Zbog izuzetno niskih temperatura krajem novembra i početkom decembra 2014. godine, koje su u istočnoj Srbiji bile praćene pojavom ledene kiše, snega i jakih vetrova, polomljena ili izvaljena mnoga stabla, a obim i visina štete koja je nastala zbog toga dobila je odlike elementarne nepogode.

 

Štete su nastale na području kojim gazduju Srbijašume i to u šumskim gazdinstvima Niš, Boljevac, Kruševac, Kučevo i Despotovac, kao i u privatnim šumama u toj oblasti.

 

Uprava za šume je zbog svega formirala Posebnu radnu grupu, koja je odmah izvršila delimičan uvid u stanje na terenu i sačinila Predlog mera i aktivnosti za sanaciju oštećenih šuma od ledoloma i ledoizvala na području istočne Srbije za period od 2015. do 2018. godine.

 

Ranije je uprava Srbijašuma procenila da šteta na šumama od ledenog talasa iznosi od 20 do 25 miliona evra.

Izvor: Beta

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.