POMOĆ EU SRPSKIM POLJOPRIVREDNICIMA

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da će poljoprivrednici u Srbiji narednih šest godina moći da konkurišu za 175 miliona evra bespovratne pomoći koju daje Evropska unija.

U saopštenju Ministarstva ističe se da bi pomoć EU trebalo da dovede do ukupnih investicija u domaćem agrarnom sektoru od oko 400 miliona evra (49 milijardi dinara), prenosi Beta.

 

Na predlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Evropska komisija je 20. januara ove godine osvojila Program za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD), čime je stvorena osnova za podršku EU poljoprivrednom sektoru u Srbiji u narednih šest godina.

"Ovo je izuzetno dobra vest i predstavljaće značajnu pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima. Poljoprivrednici će samostalno sa svojim projektima moći da apliciraju za ova nepovratna sredstva i na taj način pospeše proizvodnju i podignu nivo konkurentnosti svojih proizvoda, kako bi mogli da pariraju evropskim farmerima", izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, piše u saopštenju.

Ciljevi Programa su povećanje bezbednosti hrane u Srbiji i unapređenje konkurentnosti sektora poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i pomoć Srbiji da se postepeno uskladi sa standardima EU.

Ukupni budžet u vrednosti od 175 miliona evra biće na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima u vidu grantova za sufinansiranje odgovarajućih investicija uz maksimalan javni doprinos od 70 odsto prihvatljivih troškova.

Bogosavljević Bošković je naglasila da se na taj način poljoprivrednicima olakšava pristup izvorima finansiranja u trenutku kada im je novac najpotrebniji.

Sredstva EU moći će da se investiraju u poljoprivredna gazdinstva koja proizvode mleko, meso, voć i povrće i druge useve.

EU pomoć davaće se i za preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda i biće namenjena mikro, malim i srednjim preduzećima za preradu mleka, mesa, voća i povrća.

Podrška će se pružati i poljoprivrednim proizvođačima koji počinju organsku proizvodnju, ali i u sprovođenju strategija lokalnog razvoja.

Kako je navedeno, pomoć će biti namenjena i razviju privatnih kapaciteta za seoski turizam, a predviđena je i tehnička pomoć stručnjaka iz EU koji će domaćim vlastima pomoći u realizaciji programa.

Delegacija EU u Srbiji saopštila je da će pružati finansijsku pomoć poljoprivrednom sektoru u Srbiji kroz sistem upravljanja i kontrole koji je u skladu sa standardima dobre uprave u savremenoj javnoj administraciji ekvivalentnoj sličnim organizacijama u zemljama članicama EU.

Navedeno je da nadležni organi u Srbiji trenutno pripremaju ovaj sistem uz podršku EU, kao i da ta faza mora da se završi da bi prvi pozivi za podnošenje predloga mogli da se objave.

 

IZVOR: RTS

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.