ITALIJANSKA KOMPANIJA ULAŽE U PROIZVODNJU ZASADA LEŠNIKA KOD NAS

Italijanska kompanija “Rigoni di Asiagio” zasnovaće organsku proizvodnju lešnika na 190 hektara u opštini Negotin, a ukupna vrednost investicija iznosiće između 20 i 30 miliona evra. Ta kompanija planira da u budućnosti zakupi 3.000 hektara na tom području, a početni ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini danas su potpisali generalni direktor italijanske kompanije Andrea Rigoni i ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.

Rigoni je najavio da će u narednim godinama biti uzgajane i druge vrste voća – kajsije, višnje, maline…

Na pitanje kolika je očekivana investicija, on je odgovorio da je ta kompanija u Bugarskoj u poslednjih deset godina investirala 25 miliona evra.

Ministarka poljoprivrede je ukazala na značaj investicije za srpsku poljoprivredu, podsetivši da je širenje organske proizvodnje u Srbiji jedan od strateških ciljeva.

Bogosavljević Bošković je navela da je, osim širenja zasada, planirana i izgradnja prerađivačkih kapaciteta na tom području i izvoz proizvoda sa oznakom geografskog porekla u Evropu i svet.

Ona je dodala da je ta italijanska investicija značajna i za lokalne poljoprivredne proizvođače koji će biti u prilici da uđu u kooperaciju i šire svoju organsku proizvodnju. Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović podsetio je da poljoprivredno zemljište obuhvata 65 odsto teritorije te opštine i da taj kraj ima izuzetne uslove za razvoj poljoprivredne i prerađivačke proizvodnje.

Milovanović je napomenuo da je ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državoj svojini sa kompanijom “Rigoni di Asiagio” potpisan na 20 godina, sa mogućnošću produžavanja za još 20 godina, a da je cena godišnjeg zakupa tih 190 hektara 65.000 evra.

Inače, u zgradi opštine Negotin danas je potpisano ukupno 27 ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državoj svojini, i to za 630 hektara.

Na teritoriji opštine Negotin ukupno je zakupljeno 2.700 hektara državnih oranica.

Tanjug

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.