PLAVO PRSKANJE

Temperature iznad +5 C omogućava prskanje. Posle berbe, u okviru jesenjih radova u voćnjaku,počinje priprema voćnjaka za narednu sezonu. Samo oni koji se blagovremeno pripreme mogu u sledećoj vegetaciji očekivati zadovoljavajući prinos i kvalitet plodova. Kada se radi o higijeni voćnjaka, uklanjaju se osušena stabala, suve i polomljene grane, truli plodovi, i drugi biljni ostaci koji su česti izvori zaraze za narednu godinu. Bitna mera zaštite u voćnjaku tokom jeseni jeste jesenje "plavo prskanje" voćaka.Ovom merom zaštite suzbijaju se mnoge bolesti na voćkma, a neke se jedino tim tretiranjem mogu uspešno kontrolisati. Šta karakteriše jesenje – plavo prskanje? - Tretiranje se izvodi ujesen, neposredno posle opadanja lišća, obično posle prvog mraza, kupanjem svih delova voćke fungicidima na bazi bakarnih jedinjenja. - Fungicidi na bazi bakra imaju najširi spektar delovanja na patogene uključujući i bakterije ali se kod većine voćnih vrsta mogu upotrebljavati samo u fazi mirovanja zbog izrazite fitototoksije na zelene delove u periodu vegetacije.  Patogeni prezimljavaju u krošnji vaćaka pa ujesen i u toku zime ukoliko su zime blage, mogu dospeti na osetljive delove voćke i ostvariti njihovu zarazu.Zato plavim prskanjem, pravovremeno, pre ostvarivanja infekcije, uništavamo patogene na mestima njihovog prezimljavanja. -Propušteno plavo prskanje, kod koštičavog voća se nemože u potpunosti nadoknaditi kasnijim prskanjima ili drugim merama. Značaj plavog prskanja se najviše ogleda u uspešnom suzbijanju prouzrokovača bolesti kovrdžavosti lišća breskve i nektarine,gde je uloga plavog prskanja 90% - Kovrdžavost je jedna od najznačajnijih bolesti breskve i nektarine u našoj zemlji. Parazitna gjivica zimu provede na kori i pupoljcima, a tokom perioda vlažnog vremena spore se prenose do razmaknutih ljuspica pupoljka prouzrokujući infekciju. Bolest može naneti velike štete, kao što su propadanje zaraženog lišća, plodova i smanjenje rodnosti u narednoj godini. Iznurene voćke su podložne izmrzavanju i napadu drugih patogena. Ova bolest je, pored ostalog, uzrok kratkog životnog veka breskve i nektarine. Blagovremeno obavljanje jesenjeg plavog prskanja voća obezbeđuje uspešniju i bolju zaštitu i zdravije zasade u sledecoj vegetaciji.

Do zaraze dolazi u jesen, u vrijeme opadanja lišća kroz lisne ožiljke i u proljeće u vreme cvetanja. Obzirom na vreme zaraze, najvažnije je izvršiti tretiranje u početku opadanja lišća fungicidima na bazi bakra. Smatra se da je bakterijski rak najopasnija bolest koštičavog voća jer nema dovoljno efikasnih mera zaštite kad bolest zahvati zasad, a ponekad može doći i do potpunog sušenja voćnjaka. Stoga je potrebna redovna preventivna zaštita bakarnim prepartima u jesen i na proleće u višoj koncentraciji koja je predviđena za prskanje u periodu mirovanja. Zaštitom koštičavog voća u jesenjem periodu suzbijaju se i gljive prouzrokovači bolesti koštičavog voća kao Stigmina carpophilla, Monilia laxa, Polistigma rubrum i sl.  Šupljikavost lista koštičavog voća bolest je lako prepoznatljivih znakova na lišću u vidu sitnih okruglastih pega koje nekrotiziraju i s vremenom ispadaju s lista te on postaje šupljikav. Kod jabučastih voćnih vrsta takođe postoji potreba za jesenjim plavim prskanjem.Od bakterijskih oboljenja najznačajnija je bakterijska plamenjača Erwinia amylovora. To je i najopasnija bolest jabuke i kruške. Stabla napadnuta ovim oboljenjem se prepoznaju i u ovom periodu po osušenim granama povijenim u obliku pastirskog štapa sa kojih ne spada list. Ukoliko je vršeno uklanjanje obolelih grana, a zaraza se proširila dalje, na tim granama ne opada lišće, već ostaje na njima osušeno. Bakterijski rak kruške može uzrokovati i bakterija Pseudomonas syringe pv. syringe. Znakovi ue1.jpgbolesti su rak kore, nekroza pupoljaka i sušenje cvetova, pa se lako mogu zameniti s infekcijom od E. amylovora. Osim toga pojava rak rana na kori grana i debla iz kojih tokom vegetacije curi eksudat a u ovom periodu su pokrivene crnom čađavom prevlakom je znak pojave ovog oboljenja u voćnjaku.Rane se s vremenom poveća - vaju, a kad obuhvate celu granu dolazi do njenog sušenja ili sušenja čitavih stabala.Rak kore jabuke i kruške može nastati i kao posledica infekcije gljivom Nectria galligena. Pored ovog parazita javlja se i tzv. crni rak grančica čiji je prouzrokovač gljiva Sphaeropsis malorum. Do zaraze dolazi kroz razna mehanička oštećenja na voćki (rez, grad i sl.). Sve grane sa znakovima bolesti potrebno je orezati, a nakon toga je potrebno tretiranje bakarnim preparatima radi dezinfekcije rana nastalih rezidbom. Jesenjim „plavim prskanjem“ bakarnim preparatima se postiže dezinfekcija voćnih stabala od prezimljujućeg inokuluma velikog broja bakterijskih i gljivičnih oboljenja.Primena bakrenih fungicida u jesenjem periodu preporučuje se i za neke druge vrste voća kod kojih se javljaju bakterioze kao npr. bakterijska pegavost na orahu ili bakterijska palež i bakterijski rak na lesci. Za primenu u ovom periodu preporučuju se sledeći preparati: Cuproxat, Funguran Kuprablau, Bakarni oksihlorid 50, Kupragrin i sl. u koncentracijama predviđenim za tretiranje u vreme mirovanja vegetacije.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.