KUPININA GRINJA

Kategorija: Zaštita Autor Voćar Pogodaka: 3307

Kupinina  grinja  (Acalitus essygi, Hassan ) po svom izgledu vrlo je slična eriofidnoj grinji Phillocoptes gracilis koja parazitira malinu.
       Bitna razlika je u simptomima koje izaziva na plodovima kupine i maline. Kupinina grinja napada samo plodove koji neravnomerno zru i imaju neujednačenu obojenost. U napadnute koštunice, najčešće u osnovi ploda, grinja ubrizgava toksične materije, zbog čega oni zadržavaju crvenu ili zelenkasto-crvenkastu boju i tvrdoću. Sorte kasnijeg zrenja više su napadnute.   
Štetočine prezimljavaju između ljuspica pupoljaka i kori grančica kao odrasla ženka. Tokom marta ili aprila naredne godine migrira na lisnu peteljku i naličje lista. U vreme cvetanja grinje ulaze u cvetove i hrane se koštunicama. Tokom godine može se naći i na pupoljcima.    
    Za suzbijanje štetočine potrebno je obaviti više tretiranja akaricidima. Prvo tretiranje obaviti u fazi kada su rodne grančice porasta 10 cm, zatim u fazi listanja-pojave cvasti. U slučaju da se zakasni sa tretmanima zadnja tretman obaviti u fazi  pred cvetanje kupine.