ŠARKA ŠLJIVE

Šarku šljive prouzrokuje virus šarke Plum pox potyvirus.
  Karakteristični simptomi se javljaju na listu i plodu.  Simptomi na lišću su u vidu bledozelenih pega, prstenastog oblika, sa tamnijom površinom kružnog oblika u sredini. Pege na listu mogu biti pojedinačne ili u većem broju. Simptomi se jasno ispoljavaju neposredno posle potpunog razvitka lista, a tokom leta postaju manje jasni.
  Zaraženi plodovi su neukusni, žilavi, meso se teško odvaja od koštice, sazrevaju ranije od zdravih plodova i opadaju. Stepen ispoljavanja simptoma na plodu je u zavisnosti od osetljivosti odnosno tolerantnosti sorte. Kod tolerantnih sorti (čačanska rana, čačanska lepotica, stenlej) dolazi do ispoljavanja simptoma virusnog oboljenja na listu, jačeg ili slabijeg inteziteta, ali nema značajnog uticaja na prinos i kvalitet plodova. Kod požegače koja je vrlo osetljiva skoro svi plodovi opadnu pre punog zrenja, nisu za upotrebu u svežem stanju, a ni za dalju preradu. 
  Virus se prenosi sa zaraženih na zdrave biljke kalemljenjem i insektima. Zaražen sadni materijal je doprineo da se virus šarke proširi u čitavoj zemlji.
 
 U cilju sprečavanja širenja virusa šarke šljive treba preduzeti sledeće mere:

  • Iskrčiti stare, zapuštene, zaražene zasade
  • Kalem grančice uzimati iz zdravih, kontrolisanih matičnjaka
  • Suzbijati redovno lisne vaši
  • Koristiti zdrav sadni materijal
  • Saditi otporne ili manje osetljive sorte 
  •                                     

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.