ŠLJIVINA ŠTITASTA VAŠ

ŠLJIVINA ŠTITASTA VAŠ - Eulecanium corni
Često, tokom zimskih meseci na stablu i granama mogu se uočiti okruglasti ispupčeni štitići smeđe do crvenkasto- smeđe boje. To su prezimljujuće larve šljivine štitaste vaši Eulecanium corni. Šljivina štitasta vaš je jedna od opasnijih štetočina šljive i može biti uzrok uništenja i krčenja stabala šljive. Na zaraženim stablima, grančice se suše, rodnost se smanjuje, a voćka se iscrpljuje i biva napadnuta od drugih parazita, što dovodi do propadanja cele biljke.
  
Šljivina štitasta vaš ima jednu generaciju godišnje. Prezimljavaju larve drugog stupnja na granama i stablu. Larve su vrlo otporne na niske temperature. Kretanjem vegetacije i biljnih sokova štitaste vaši migriraju prema vrhu krošnje i tanjim granama radi ishrane. Ženke polažu jaja u junu u gomilice  ispod štita obezbeđujući im na taj način zaštitu. Nakon polaganja jaja ženke uginu, a larve se pile od sredine do kraja juna. Ispiljene larve izlaze ispod štita i migriraju ka donjoj strani lišća kako bi se hranile sisanjem sokova. Na naličju lista, duž glavnog nerva, čvrsto pripijene ostaju do jeseni. Kada prestane kretanje sokova prelaze na deblje  grane i stablo da prezime.
  
Velika populacija vaši, sisanjem sokova na lišću i letorastima dovodi do iscrpljivanja voćke i do sušenja tokom 3-4 godine. Pored sisanja sokova vaši produkuju i značajne količine medne rose na kojoj se razvija saprofitna gljiva od koje lišće i grane pocrne zbog čega cela voćka poprimi čađav izgled.
  
Suzbijanje: Kada se pregledom voćnjaka konstatuje prisustvo ove štetočine mora se vršiti njeno suzbijanje. S obzirom da voštane sekrecije čine štitaste vaši nedostupnim za delovanje insekticida, najefikasnija zaštita postiže  se zimskim tretiranjem mineralnim uljima. S obzirom da mineralna ulja deluju mehanički, potrebno je sredstvom dobro pokriti sve površine biljke. Prskanje mora biti temeljno sa velikom količinom tečnosti da se sliva sa grana i grančica. U vreme vegetacije štitasta vaš se teže suzbija. Suzbijanje treba početi kada se pojave pokretne larve prvog stupnja, početak juna i kraj juna, zbog čega je neophodno pratiti situaciju u voćnjaku. Šljivina štitasta vaš ima veliki broj prirodnih neprijatelja, zato je važno pri izboru insekticida voditi računa o očuvanju prirodnih neprijatelja u cilju bolje kontrole brojnosti.

 


Vesna Nišavić Veljković, dipl.ing.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.