BOLESTI U HLADNJAČI

Pri uskladištenju plodova jabuka često se ustanovljava veliki gubitak kao posledica napada parazitnih oboljenja plodova.    Najopasnije parazitarno oboljenje jabuke u skladištu

je gorka trulež (Gloeosporium sp.). Pored nje javljaju se i Monilia sp, Botritis sp, Penicillium sp., Fusarium sp., Phytophtora sp. i dr.

Gorka trulež (Gloeosporium sp.). Simptomi ovog oboljenja nastaju posle nekoliko meseci lagerovanja, na pokožici ploda u vidu jedne ili više svetlih do tamnomrkih okruglih i mekih pega u čijoj sredini se obično nalazi lenticela.  Izazivači ove truleži su gljivice Gleosporium album Osterw.,G. fructigenum Berk  i dr. Infekcija plodova ovim gljivicama dešava se još na stablu u toku vegetacije. Gljiva se razvija za vreme čuvanja, kada plodovi dozru ili nakon izlaganja visokoj temperaturi po iskladištenju.

Trulež semene kućice (Mouldy core). plodovi jabuke oboleli od ove bolesti spolja izgledaju zdravi. Sečenjem plodova primećuje se na obolelim mestima u predelu semene kućice zelenožuta ili crvenomrka boja. Kod osetljivih sorti ova boja (trulež) širi se i u parenhim još na stablu. Plodovi osetljivih sorti oboleli od ovog oboljenja sazrevaju i za 10-14 dana ranije. U komorama hladnjača ovo oboljenje se na visokoj vlažnosti brzo širi. Suzbijanje ovog oboljenja se za sad još ne sprovodi.

U praksi se u početnoj fazi pojave ove truleži, kada još nije prešla u parenhim, plodovi beru probirno i prodaju za brzu potrošnju

 

dipl. ing Sneška Novković

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.