Simptomi zaraze najuočljiviji su u periodu cvetanja. Dakle, u cvetanju, nakon kiše, spore dospeju na njušku cveta i inficiraju ga. Cvet posmeđi i suši se, a gljivica prodire u mladu grančicu u koju izlučuje toksine, pa uzrokuje i njeno sušenje. Osušene grančice sa cvetovima ostaju u krošnji i izgledaju kao spaljene vatrom.
Simptomi zaraze na plodu vide se tokom zrenja, kad se nakon završetka razvoja gljive pojave beli koncentrični krugovi (micelij gljive sa sporama). Deo plodova ostane visiti a deo se smežura i padne na tlo te predstavlja izvor zaraze u sledećoj godini. Osim toga izvor zaraze su i rak rane bolesnih (suvih) grana koje ostaju na stablu tokom zime. Suzbijanje je najbolje sprovoditi preventivno i to rezidbom zaraženih grančica i grana te skidanjem zaraženih plodova koje je potrebno uništiti (spaliti ili dublje zakopati). Takođe je važno sprovoditi redovnu zaštitu od štetočina koji mogu oštetiti tkivo ploda i uzrokovati prodor gljivice. Kišovito proleće zahteva i hemijsko suzbijanje uzročnika sušenja cveta i grančica koštičavih voćaka. Za kvaliteno suzbijanje potrebna su dva prskanja i to:
pred cvetanje ili u samom početku cvetanja
pred kraj cvetanja (kad otpadne većina cvetnih latica)
Komentari
Suve grancice seci ali jos 10 cm nize, znaci na zdravo. Svaku grancicu iznesi sto dalje, ako te ne mrzi spali. Malo sam zakasnio sa odgovorom.
RSS kanal za komentare na ovaj post