CRNA PEGAVOST LOZE - Nenad Ilić,dipl.ing.

Bolest je prisutna kako u evropskim vinogorjima tako i u našoj zemlji. Dobija na značaju sa intenzivnijom upotrebom sistemičnih fungicida i ređim tretmanima preparatima na bazi bakra, gušćim sklopom biljaka i intenzivnijom prihranom.

 

Simptomi bolesti se javljaju kako na lastarima tako i na listu a u nekim slučajevima bolest može da zahvati i višegodišnje delove čokota. Najlakše ih prepoznajemo u proleće jer je kora obolelog lastara sivo-bele boje a u njoj se nalazi veliki broj crnih tačkica. Često je takav lastar tanji od zdravog a sa njega se kora lako odvaja. U vinogradu se bolest javlja prvo na pojedinačnim čokotima pa se kasnije širi na ostale u zasadu i u slučaju ne preduzimanja mere zaštite bolest se širi i na starije lastare i višegodišnje delove čokota. Takvi čokoti kržljaju i daju male prinose lošeg kvaliteta. Na listu se javljaju crne pege oivičene žutom bojom a često dolazi i do deformacije i cepanja liske.

 

Kod jačeg napada problem se može javiti kod rezidbe, u smislu koji lastar treba ostaviti za luk. Ako se ostavi zaraženi lastar često se desi da poteraju samo krajnji pupoljci a oni u osnovi ne, tako da se porast loze sve više udaljava od osnove čokota.

 

U toku vegetacije dolazi do infekcije novih lastara najčešće između 2. i 3. kolenca gde se javljaju kraće ili duže nekroze plavo-smeđe boje, nešto udubljene, koje se šire i spajaju i mogu u potpunosti okružiti mladi lastar. Međutim gljiva se ne širi dublje u tkivo već ostaje na površini. Gljiva prezimljava u zaraženom lastaru i opalom lišću. U proleće se piknidi pojavljuju iz epidermisa ili kroz pukotine kore. U vlažnim uslovima piknidi bubre i iz njih se javljaju spore koje vrše infeciju mladog tkiva lastara.Razvoju bolesti pogoduju dugi kišni periodi i prohladno vreme.

 

  Crna pegavost loze Bolest je prisutna kako u evropskim vinogorjima tako i u našoj zemlji. Dobija na značaju sa intenzivnijom upotrebom sistemičnih fungicida i ređim tretmanima preparatima na bazi bakra, gušćim sklopom biljaka i intenzivnijom prihranom. voćarstvo voćarski savetnik   Crna pegavost loze Bolest je prisutna kako u evropskim vinogorjima tako i u našoj zemlji. Dobija na značaju sa intenzivnijom upotrebom sistemičnih fungicida i ređim tretmanima preparatima na bazi bakra, gušćim sklopom biljaka i intenzivnijom prihranom. voćarstvo voćarski savetnik   Crna pegavost loze Bolest je prisutna kako u evropskim vinogorjima tako i u našoj zemlji. Dobija na značaju sa intenzivnijom upotrebom sistemičnih fungicida i ređim tretmanima preparatima na bazi bakra, gušćim sklopom biljaka i intenzivnijom prihranom. voćarstvo voćarski savetnik

 

Važno je znati da je pri zasnivanju novih zasada neophodno koristiti zdrav sadni materjal. Prilikom rezidbe obolele lastare treba odstraniti i uništiti spaljivanjem. Zasad treba istretirati preparatima na bazi bakra i to nakon rezidbe a pre kretanja vegetacije. Na početku kretanja vegetacije kada lastari dostignu 5-10 cm treba vršiti tretiranje kontaktnim fungicidima (Mankogal-80,Dithane M 70, Forum star i sl.) a ako je vreme prohladno i lastari slabo rastu neophodno je ponoviti tretman nakon 7-8 dana. U toku vegetacije, kod izbora preparata za suzbijanje plamenjače vinove loze, koristiti preparate koji deluju i na crnu pegavost. Za uspešnu borbu protiv ove bolesti neophodno je sprovoditi ove mere u periodu od nekoliko godina.

Nenad Ilić,dipl.ing.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.