REZIDBA VINOGRADA OŠTEĆENOG ZIMSKIM MRAZEVIMA

Niske i dugotrajne temperature (od – 20 do -24°C) krajem januara i početkom februara nanele su značajne štete na vinovoj lozi. U zavisnosti od lokaliteta, sorte, kao i nivoa primene agrotehničkih mera oštećenja su različita. 

Najviše su izmrzla zimska okca, kod stonih i osetljivih vinskih sorti, stradali su i lastari. Međutim, bilo je vinograda gde su stradali i višegodišnji delovi loze koji nisu bili pod snežnim pokrivačem.

U 2012 godini u nekim vinogradima štete od izmrzavanja umanjile su prinos od 30- 40%.

Kod čokota gde su izmrzli delovi-kordunice iznad površine snega iz spavajućih okaca u toku prošle vegetacije razvio se veći broj lastara različite debljine, pa je neophodno formirati čokot, odnosno uzgojni oblik.

Za formiranje uzgojnog oblika treba birati lastare umerene bujnosti koji će doneti rod u ovoj godini. Veoma bujne i slabe treba ukloniti do osnove, a najniži lastar treba orezati na dva vidljiva okca koja će poslužiti kao rezerva. Rezidbu treba obaviti po lepom i suvom vremenu u optimalnom roku kada prođe opasnost od izmrzavanja. 

Rezidbu ne treba obavljati suviše kasno jer su preseci stabla većeg prečnika i postoji opasnost od gubljenja rezervne hrane koja će iscureti na preseku, a velike rane su potencijalna opasnost za ulazak patogena. Preseke na stablu treba dezinfikovati sredstvima na bazi bakra, zatim ih premazati kalem voskom, fitobalzamom ili drvofiksom (lepak za drvo).

 

Živomir Nikolić, dipl.ing.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.