BEZ DOBROG PODRUMA NEMA NI DOBROG VINA

Vinogradari pripremu podruma moraju obaviti na vreme. Kada otpočne berba i prerada grožđa podrumi moraju biti spremi da dočekaju novu sezonu. Iskusni vinogradari i vinari pripreme za berbu počinju na vreme, obično sredinom ili krajem , avgusta meseca zavisno od vinogradarskih područja i vremena sarevanja grožđa, kako bi se izbegli zastoji u toku berbe i procesa prerade grožđa. 

Pripreme obuhvataju: 

- pregled i ispravnost opreme u podrumu kao što su muljače, prese, cednice; 

- zatim pripreme vinskih sudova (bačve, cisterne, kace); 

- nabavku potrebne dodatne opreme i materijala i to širomera, zatim nabavka kvasaca, bistrila, sredstva za sumporisanje. 

Ako vinobran nije kupljen ove godine već postoje prošlogodišnje zalihe i ako je pritom neadekvatno čuvan treba biti jako obazriv. Ovo sredstvo vremenom gubi zaštitna i antiseptička svojstva , pa posledice mogu biti katastrofalne zato je radi svake sigurnosti najbolje nabaviti nove količine vinobrana.

Pripreme podruma

Podrum je ogledalo svakog vinara. Tokom cele godine mora biti čist, a posebno pred berbu mora se detaljno očistiti, jer mošt i vino brzo upijaju sve nepoželjne mirise. Zbog toga se u podrumu ne sme držati krompir, kupus, nafta, sirće, a pogotovo ne sredstva za zaštitu bilja. Pod u podrumu obavezno mora biti betonski ili po mogućstvu popločan kako bi se lakše održavala higijena. Kanalizacija u podrumu je od presudnog značaja kako bi se u toku pranja odvodila nečistoća iz podruma.. Poželjno je da su zidovi podruma obloženi keramičkim pločicama, ili bar da su dobro očišćeni i okrečeni. Za zaštitu zidova podruma od plesni koriste razna sredstva kao što je kreč, sumpor dioksid i dr..

Pre berbe obavezno podrum okrečiti i sumporisati paljenjem sumpornog praha. Pod se opere vodom u kojoj je rastvorena soda. Na ovaj način uništava se nepoželjna mikroflora . Podrum treba dobro srediti jer bez dobrog podruma nema ni dobrog vina.

 

Zorica Petkanić dipl.ing.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.