REKONSTRUKCIJA ZASADA VINOVE LOZE

Rekonstrukciji se najčešće pristupa zbog malih međurednih rastojanja, jer u takvim vinogradima nije moguće primeniti mehanizovanu obradu i zaštitu od bolesti,i zbog oblika gajenja na kom nije moguće primeniti onu rezidbu koju zahtevaju neke sorte, u prvom redu stone. 

Kod nas se najčešće vrši rekonstrukcija mlađih vinograda uskorednih i širokorednih sa rastojanjima od 1.5-2.3m. Ako se u ovim vinogradima izvrši vađenje svakog drugog reda dobija se međuredno rastojanje od oko 3-4m pri kojem je moguća primena mehanizacije i gajenje vinove loze sa razvijenim oblicima stabla. 

Pri rekonstrukciji se često vrši i izmena naslona. Pri tome je neophodno i jače đubrenje i pažljivo negovanje čokota. Da bi se pri izvođenju rekonstrukcije što manje gubilo u prinosu ona mora biti planski izvedena. Obično se redovi na kojima se vrši rekonstrukcija predhodne godine orežu kraće, kako bi se dobilo što više lastara. U istoj godini redovi određeni za vađenje,jače se opterećuju rodom, pazeći da opterećivanje čokota ne umanji kvalitet grožđa.

Pun prinos ovakav vinograd daje u trećoj godini. Po pravilu rekonstrukcija je moguća i ekonomski opravdana u zasadima koji su ujednačeni i nisu stariji od 10 godina. 

 

Biljana Milosavljević dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.