MLADI VINOGRAD

Đubrenje vinograda posle sadnje do stupanja u fazu redovnog plodonošenja. Đubrenje u ovoj fazi je neophodno. Ovo se mora učiniti utoliko pre ukoliko je bilo izostavljeno meliorativno đubrenje ili đubrenje pri sadnji. Pošto vinova loza u ovoj fazi ispoljava veliku potrebu za azotom, azotna đubriva unosićemo u više navrata radi efikasnijeg iskorišćavanja. Prvo unošenje obavljamo pre kretanja loze, sledeće unošenje je kad lastari dostignu dužinu od 10-15 cm. Tokom prve godine korisno je da se azotno đubrivo unosi u 2-3 navrata.

U drugoj godini đubrenje se obavlja u dva navrata i to pre kretanja vegetacije , drugi put kad lastari dostignu dužinu preko 1m.

U trećoj godini prvo unošenje đubriva je pre kretanja vegetacije, drugo unošenje đubriva je pre cvetanja, dok treće trebamo obaviti 20-35 posle drugog unošenja.

Đubrivo se najćešće razbacuje po površini zemljišta oko čokota, a zatim se plugom ili kultivatorom zatrpava. Efikasnost đubrenja je veća ako se putem distributera ubacuje u zemljište na dubinu od 10-15 cm. Pored toga đubrivo se može uneti i u tečnom stanju pomoću inje - ktora. Unošenje pomoću injektora je efikasnije, jer se rastvor mineralnih đubriva ubacuje pod pritiskomu neposredno u zoni delovanja korena. Koncentracija tečnih đubriva NESME da pređe granicu od 1.5%.

U drugoj i trećoj godini zasada najbolje je ako se đubri kombinovanim mineralnim đubrivima tj.kombinacijom NPK. Ovo đubrenje se mora obaviti na slabo plodnim zemljištima.

Prosečne količine po 1 ha bi trebale biti:

-azotna đubriva 100-250 kg/ha,

-fosforna đubriva 300-500 kg/ha,

-kalijumova đubriva 200-300 kg/ha.

Ukoliko je pri meliorativnom đubrenju nedostajao stajnjak, u plantažnim zasadima mora se povećati humus setvom trava za zelenišno đubrenje. Ovo je vrlo efikasan način đubrenja, jer se pored povećanja količine mineralnih materija i humusa u zemljištu znatno popravlja i fizička struktura zemljišta. Ovo se može postići i ako se primene i organo - mineralna đubriva, treset, humus - glistenjak.

Moramo znati da normalan razvoj novog zasada možemo očekivati samo ako su ove mere pravilno sprovedene.

                                                                   

 

Suzana Jerkić dipl.ing

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.