RAK KORENA

Prouzrokuje ga bakterija Agrobacterium tumefaciens. Simptomi zaraze se manifestuju pojavom guka (tumora) na korenovom vratu i korenu. Tumori su u početku mekani i svetlosmeđi a kasnije odrvene, potamne i imaju hrapavu površinu. Javlja se na razliitim vrstama voćaka,a najveše štete pričinjava u rasadnicima na sadnicama voćaka.

Pored šljive napada jabuku,kajsiju,krušku i vinovu lozu.

Simptomi : Gukaste tvorevine remete raspored i funkciju korena, te zbog toga nadzemni deo voćaka ne dobija dovoljno vode i meneralnih materija. Obolelo korenje ima i manje dlačica, te je tako smanjena i moć usvajanja vode i mineralnih materija iz zemljišta. Obolele biljke zakržljavaju a vremenom se i suše.

Epidemiologija :  Bakterija se održava u zemljištu. Zarazu izaziva preko mehanikih povreda korenovog vrata i korena. Ove povrede najčešće nastaju delovanjem insekata, nepažljivim sprovođenjem agrotehnikih mera, itd. Tumori se formiraju u toku vegetacijskog perioda. Bakterija se prenosi sadnim materijalom, priborom za orezivanje, vodom za navodnjavanje, česticama zemljišta i štetočinama.

Na korenu šljive često se može javiti tumor koji je posledica prekomernog kalusiranja, tako da bez predhodne provere ne treba donositi odluku o uništavanju sadnog materijala.

Suzbijanje : Osnovna mera borbe protiv ove bolesti je izbor zdravog sadnog materijala pri zasnivanju voćnjaka. Bakterija se u zemljištu zadržava duži niz godina ( i do 10 ), tako da se u tom periodu na takvom zemljištu ne smeju podizati novi zasadi.

                                       Rak korena na jabuci

dipl ing polj Predrag Nastić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.