SIVA TRULEŽ

Siva trulež grožđa je ekonomski vrlo štetna bolest kod nas. Najčešće je prisutna u vinogradima gustog sklopa i osetljivih sorti. Štete nastale delovanjem ove gljive mogu biti veoma velike. Parazit napada list, mladare i bobice vinove loze. Najveće štete izaziva na grozdovima, gde kod osetljivih sorata u povoljnim uslovima može da zahvati i preko 80 % grozdova kada berba izostane u potpunosti.Štete se ogledaju i u kvalitetu vina jer nepovoljno deluje i na sadržaj šećera (smanjuje se) i dolazi do stvaranja fermenata koje vino čine tamnim.Gljiva prezimljava na opalom lišću u obliku sklerocija nepravilnog oblika. U toku proleća se razvija kondinski stadijum koga vetar lako raznosi. Klijanje se obavlja u grožđanom soku i to već na temperaturi od 5-12 ºC sa optimumom od 25 ºC. Takođe može i da prezimi u obliku micelije u kori lastara ili u spavajućim pupoljcima.Infekcija se ostvaruje znatno pre pojave simptoma, pa je samim tim i zaštita vinove loze isključivo preventivnog karaktera. Zaraza se, u zavisnosti od vremenskih prilika, ostvaruje od proleća pa do jeseni. U početku vegetacije mogu biti zaraženi izdanci i pupoljci koji potamne i osuše se. Na ivici lista pre cvetanja pojavljuju se crvenkasto mrke i nekrotične pege. Cvet može biti zaražen i pre otvaranja. Najčešće se infekcija ostvaruje nakon cvetanja, kada se gljiva nastani na opalim cvetnim kapicama kao i na odbačenim bobicama koji su se zadržali na zdravim grozdovima.

Najveću štetu siva trulež čini na grozdovima koji dozrevaju. 

Na bobicama se u vreme sazrevanja pojavljuju pege otvoreno mrke boje koje se proširuju i zahvataju celu površinu bobice. Ispod pege koža se lako skida a površinsko tkivo razmekša. Ukoliko je u tom periodu suvo vreme napadnute bobice ostaju smežurane dok u uslovima povećane vlažnosti na njima se pojavljuje pepeljasto-siva navlaka. Zbog brzog širenja parazita potrebno je 10-15 dana da bude zahvaćen ceo grozd.

Zaraza se najčešće ostvaruje na mestu spajanja bobice sa peteljkom. Na tim mestima dolazi do pucanja bobice, naglog nalivanja sokova i međusobnog potiskivanja bobica što dovodi do pojave kapljica soka koje predstavljaju pogodan supstrat za razvoj parazita.Mehaničke povrede i ozlede bobica od insekata povećavaju nivo širenja zaraze.Da bi loza bila zaštićena od delovanja ove gljive, preporučuje se da vinogradi budu umereno nađubreni azotnim đubrivima, pravilno orezani i olačeni što omogućava dobro provetravanje.DSC00668.JPG

Sa upotrebom hemijskih sredstava treba otpočeti odmah nakon cvetanja, u vreme zametanja bobica.

Za tretiranje se mogu koristiti sledeći preparati:Switch 62.5 WG ,Mythos, Teldor, Dional 500 Sc, Ronilan-FL

SLEDEĆA TRETIRANJA TREBA OBAVITI U VREME DODIRIVANJA BOBICA, ZATIM U FAZI ŠARKA, A POSLEDNJI TRETMAN, UKOLIKO JE POTREBNO, BI TREBALO DA SE OBAVI 3-4 NEDELJA PRED BERBU.

                                                        DSC00668.JPG

DIPL.INŽ. NIKOLIĆ NADEŽDA

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.