ZIMSKI TRETMAN VINOGRADA

Da bi vinogradar mogao uspešno da zaštiti svoj vinograd od mnogobrojnih bolesti i štetočina koje ga ugrožavaju (od zimskog mirovanja pa sve do berbe), mora pre svega da poznaje osnovu biologije,tj. načina života i uslove za razvoj bolesti i štetočina na vinovoj lozi,uslovi pod kojima se neka bolest ili štetočina razvija, a isto tako da poznaje i razvojne faze (fenofaze razvoja) vinove loze

Nakon što smo izvršili plavo prskanje (preparatima na bazi bakra) posle berbe ili posle opadanja listova i sanitarne mere koje podrazumevaju odstranjivanje zaraženih grana, grančica pa i celih stabala, uklanjanje zaraženih plodova, skidanje kore sa stabala ispod koje rade drvotočci, orezivanje i nakon svega spaljivanje svih ovih ostataka čime završavamo ovu meru, a izvodimo je u zimskom periodu kada su nam to vremenski uslovi omogućili došlo je vreme i za zimsko prskanje voćaka i vinograda.

Ovu meru izvodimo u drugoj polovini Februara i početkom Marta od fenofaze „bubrenje pupoljaka“ do fenofaze „mišje uši“. Po značaju ove mere spa- daju u obavezne mere ukoliko se savesno i ozbiljno bavimo voćarskom i vinogra- darskom proizvodnjom. Primenom mere zimsko prskanje suzbijaju se prezimljujuće forme i to:

lisne i štitaste vaši,

krvava vaš, 

jabukin cvetojed,

breskvin i šljivin moljac, 

kruškina buva, 

mrazovci,

gubar,

kukavičja suza i razni smotavci.

 

Timić Ivan, dipl.ing. zaštite bilja

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.