REZIDBA MALINE

Izdanak maline je dvogodišnji. U prvoj godini razvija se vegetativno dostužući svoju punu visinu a u drugoj godini donosi rod i ugine. Novi izdanci se razvijaju iz korena koji je višegodišnji, odnosno iz korenovog vrata i služe kao zamena izdancima koji su doneli rod. Rod donose rodne grančice koje nastaju razgranavanjem pupoljaka na središnjem delu dvogodišnjeg izdanka (niži pupoljci su manje rodni, jer su razvijeni u zaseni a vršni su kasnije formirani i manje diferncirani.Ove biološke karakteristike maline uslovljavaju način njene rezidbe, koja se izvodi u dva navrata,plus zelena rezidba:

- Letnja rezidba Posle berbe ( krajem Jula ). Obavlja se po završetku berbe, tako što se dvogodišnji izdanci, koji su doneli rod odseku do zemlje, iznesu iz malinjaka i spale. Takođe se uklanjaju i jednogodišnji izdanci iz žila. Mladi izdanci se uklanjaju ako su formirani daleko od centralnog dela žbuna i imaju slabije razvijen koren od centralnog dela koji će dati izdanke za zamenu. Njihovim uklanjanjem ostvaruju se bolji uslovi osvetljenosti za razvoj novih izdanaka i smanjuje se mogućnost zaraze i napada od bolesti i štetočina

- Prolećna rezidba Pre kretanja ( mart-april ). Obavlja se pre kretanja vegetacije, kada prođe opasnost od mrazeva. Pri prolećnoj rezidbi prvo se vrši proređivanje izdanaka. U žbunu se ostavlja 5 - 7 dobro razvijenih i pravilno raspoređenih izdanaka, dok se slabiji, nedovoljno razvijeni izdanci uklanjaju do osnove. Zatim se vrši prekraćivanje ostavljenih izdanaka. Odseca se samo vršna trećina izdanaka, jer srednja trećina daje najbolji plod i najveći prinos u odnosu na ceo izdanak. Pošto svi izdanci nemaju istu visinu i odsecanje ne treba da bude na istoj visini Skraćivanje se vrši i zbog toga da bi izdanci imali uspravan rast ( jer tada ne dolazi do savijanja pod teretom ploda ) i zbog osobine maline da sazreva od osnove prema vrhu, čime vršni deo uvek ostaje nedovoljno sazreo. Oštro prikraćivanje izdanaka u proleće se ne preporučuje jer se prinos smanjuje a plodovi se ne povećavaju, novi izdanci mogu da zaklone rodne grančice pa je berba otežana a i plodovi dozrevaju kasnije u odnosu na umereno orezane.

- Zelena rezidba. Već od druge godine primenjuje se zelena rezidba koja obuhvata uklanjanje prvih serija jednogodišnjih izdanaka.  Izdanci se uklanjaju do zemlje u više navrata, čim dostignu visinu 10-15 sm ( na 15-20 dana ). U uslovima navodnjavanja uklanjanje izdanaka se vrši do 1. jula a u uslovima bez navodnja- vanja do početka maja meseca.

Zelena rezidba je značajna iz dva razloga:

- Uklanjanjem mladih izdanaka u ovom periodu sprečava se oduzimanje vode i hranljivih materija dvogodišnjim izdancima.Na taj način se dobijaju plodovi boljeg kvaliteta

.- Pored toga maladi izdanci zasenjuju i utiču na povećanje vlažnosti kod rodnih izdanaka i tako stvaraju uslove za razvoj gljivičnih obolenja.

 

 

PSSS Kragujevac, Dipl. Inž Branivoje Anđelić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.