VERIJEROVA PALMETA

                         OBLIKOVANJE VERIJEROVE PALMETE

lova palmeta se pretežno koristi kao dekorativna forma gajenja sorti jabuke kalemljenih na slabo bijnim podlogama. Karakteriše se prisustvom centralne vodice iz koje se na svakih 50-60 cm formiraju bočne skeletne grane, koje izve­sno vreme rastu horizontalno a zatim vertikalno.

 

 Tehnika formiranja zasniva se na prekraćivanju centralne vođice za svaki sprat palmete, zatim na razvođenju bočnih skeletnih grana u horizontalan polo­žaj do određene dužine i naposletku njihovo uspravljanje. Za formiranje ove palmete potreban je naslon, koji ostaje sve vreme gajenja jabuke. Posle odre­đenog broja spratova može se potpuno ukloniti centralna vođica, tako da se dobije Verijerova palmeta sa parnim brojem skeletnih grana.

Ovaj sistem formiranja krune voćaka nikad nije izašao iz okvira okućničkog gajenja, pa ima sve mane i nedostatke horizontalne palmete.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.