OBLIKOVANJE SISTEMA MARŠAN (MARCHAND)

                        OBLIKOVANJE SISTEMA MARŠAN (MARCHAND)

Za gajenje jabuke po sistemu ma\ršan koriste se sadnice sa slabo bujnom pod­logom. Sade se koso, pod uglom od 45°, čime se ublažava jako izbijanje vodo­pija. Sve voćke su nagnute u jednom smeru i neophodan je nasl on od stubo­va i žice. Razmak sađenja u redu je 2 do 2,5 m, što zavisi od bujnosti sorte i podloge,a međurednim rastojanjem treba da se obezbedi nesmetana primene mehanizacije. Zbog guste i kose sadnje, slabo bujnih podloga i vrlo blage zim­ske rezidbe i ovim uzgojnim oblikom može se obezbediti brzo stupanje u rod i kasnije lako održavanje, koje se sastoji u kontrolisanju vrhova centralne vo­đice i skeletnih grana i redovnom podmlađivanju i obnavljanju obrastajućeg rodnog drveta. Ovaj sistem uzgoja prvenstveno je namenjen za gajenje jabuka na slabo bujnim vegetativnim podlogama. Tehnika formiranja ovog sistema je sledeća.

Posle sađenja pod uglom od 45°, sadnice se ne prekraćuju, nego se odmah posle kretanja vegetacije samo potpuno uklone ili kratko zakinu svi mladari koji rastu s njene donje strane. Mladari koji rastu na gornjoj strani sadnice se prorede tako da na svakih 20-30 cm ostane po jedan, a ostali se kratko zakinuo Mladari koji rastu sa strane i slabe su bujnosti ostavljaju se da slobodno rastu i formiraju obrastajuće rodno drvo. Mladari ostavljeni s gornje strane kasnije se dovode u uspravan položaj u odnosu na centralno deblo (90°) i privezuju uz naslon dok ne dostignu do susedne voćke, gde se zaustavljaju stalnim prevođe­njem (rezidbom) na niži mladar.

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.