ZIMSKA REZIDBA VOĆA

Voćku režemo kako bismo dobili redovnu i kvalitetnu rodnost, a učinak rezanja se poznaje po rodnosti. Rodnost se ne odnosi samo na rod u tekućoj godini, već na rodnost u kontinuitetu kroz čitav životni vek voćke (20-25 godina).

DAKLE, OSNOVNI CILJ REZIDBE JE OBNAVLJANJE RODNOG DRVETA S VEGETATIVNIM PUPOLJCIMA, RAZMJEŠTAJ GRANA TAKO DA SE NESMETANO OSVJETLJAVA UNUTRAŠNJOST KRUNE I LISTA NAROČITO NA DONJIM DELOVIMA VOĆKE A SVE U ZAVISNOSTI OD VRSTE,SORTE I UZGOJNOG OBLIKA!

Svaka voćna vrsta ima svoje specifične zahteve u rezidbi sobzirom na podlogu i uzgojni oblik. Prema životnom dobu razlikujem:

1/ rezidbu mladih voćaka, koja je usmerena na formiranje uzgojnih oblika          2/ rezidbu rodnih voćaka koja je usmerena na regulaciju vegetativnog i reproduktivnog razvoja, odnosno osiguranje redovne rodnosti i visokog kvaliteta plodova.

Zimsku rezidbu mladih voćaka svodimo na najmanju moguću meru. Uglavnom se proređuju jednogodišnji mladari pri vrhu skeletnih grana i ukla njaju neke jače suvišne grane koje imaju nepoželjan položaj. U formiranju poželjnija je letnja rezidba dok je zimska rezidba poželjnija kod već formiranih rodnih voćaka.

Pre rezidbe voćku treba dobro pregledati, uočiti raspored skeletnih grana kao i odnos rodnih grančica i mladara sa vegetativnim pupoljcima. Sama voćka nam govori gde, kako i koliko treba rezati. Najvažnije je naučiti uočiti vodilju ako postoji , uočiti skeletne grane zatim jednogodišnje i kao poslednje proređujemo rodne grančice. Po pravilu se grane odstranjuju do kraja ,ne prikraćuju se. Skraćivanje grana se prevodi na granu nižeg reda.

Na razgranavanje se može uticati i povijanjem izbojaka u različiti položaj.

Izbojci koji rastu uspravno imaju jače naglašen vegetativni rast od povijenih izbojaka.Na jače povijenim izbojcima usporen je vegetativni rast,a povećano zametanje cvetnih pupova i rodnost.Ako se pretera s povijanjem,voćka če se brže iscrpiti jer neće razviti dovoljno obrastajučih izbojaka,koji nose više lišća i koji su potrebni za skupljanje hranjivih materija,(ugljenihhidrata),te poslužiti za zamenu izrođenih izbojaka.Stoga je potrebno provoditi umereno,yavisno od bujnosti voćke,svrsishodno povijanje.

Proređivanjem se može bolje održavati dobra ravnoteža između rasta i rodnosti voćaka.Ako su voćke bujne,biće uglavnom potrebno rezidbom proređivati suvišne grane,grančice i izbojke.Uopšte se kod voćaka najpre provodi proređivanje suvišnih delova krošnje i to idući od vrha krošnje.Pre svega je potrebno odstraniti sve grane i izbojke koji rastu prema unutrašnjosti(središtu) krošnje i koji krošnju nepotrebno zasenjuju.Potom se proređuju suvišne grane i izbojci,koji su usmereni prema periferiji krošnje.

 

 

Tonić Dejan dip.inž.polj.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.