REZIDBA CRNE RIBIZLE

Crna ribizla je žbunasta biljka koja donosi rod na jednogodišnjim grančicama koje izbijaju iz dvogodišnjeg, trogodišnjeg ili starijeg drveta. 
Kao i kod većine voćnih vrsta, tako i kod ribizle, rezidba se deli na rezidbu na oblik ( formiranje uzgojnog oblika) i rezidbu na rod. 

Rezidba za formiranje žbuna izvodi se u prvoj godini sadnje. 

U proleće sadnica se skraćuje na 3-5 razvijena pupoljaka, ukoliko sadnica ima samo jedan letorast. Međutim, ukoliko sadnica ima više letorasta, ostave se dva najrazvijenija, a slabiji se uklone do osnove. Ostavljeni letorasti se zatim prekrate na po dva pupoljka.    U proleće druge godine odabiraju se 3 do 4 dobro razvijena letorasta, koji se ostavljaju za formiranje žbuna, a ostali se uklanjaju do osnove. Ostavljeni letorasti se ne prekraćuju ( jer donose rod u toku godine). 
U proleće treće godine odaberu se 3-4 nova dobro razvijena letorasta, a ostali jednogodišnji uklanjaju se do osnove. Dvogodišnje grane se ne diraju. Posle treće godine u formiranom žbunu zastupljene su 3 do 4 grane svake kategorije starosti ( jedna, dve i tri godine). Jedan dobro razvijen žbun ima od 12 do 16 grana.

Rezidba za rod - predstavlja važnu pomotehničku meru, koja se izvodi redovno svake godine, počevši od  4. godine starosti. Uglavnom se izvodi kada vegetecija miruje od decembra do poćetka marta. 
Crna ribizla najveći rod donosi na jednogodišnjim umereno bujnim grančicama. One se od druge godine intenzivno granaju i donose rod na vršnim delovima glavnih i  bočnih grana. Posle treće i četvrte godine bujnost i rodnost grana se smanjuje, pa rezidba uz druge mere treba da bude usmerena ka stvaranju što većeg broja ovakvih grana, a ona se postiže uklanjanjem starih izrođenih grana.    Ovom rezidbom svake godine ostavljaju se 3 do 4 dobro razvijene i zdrave jednogodišnje grane, koje se ne prekraćuju, a ostale jednogodišnje kratke i slabe, kao i grane izbile iz unutrašnjosti žbuna uklanjaju se do osnove. Ostavljene grane nosiće rod u naredne dve godine. Starije grane od tri godine koje su izrođene uklanjaju se do osnove. Njihovo uklanjanje treba obavljati sukcesivno. U najboljem slučaju starije drvo može ostati do treće godine, kada ga treba zameniti. 
Posle ovako izvedene rezidbe u žbunu ce biti 3 do 4 jednogodisnjih izdanaka, 4 do 5 dvogodišnjih i 4do 5 trogodišnjih izdanaka koji će donositi rod u tekućoj godini.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.