VIŠNJA I KRUNA

Kod slabo bujnih sorti višnje na sopstvenom korenu (kao što je oblačinska višnja) najčešće se primenjuje modifikovana piramidalna kruna malih dimenzija. U prvoj godini u fazi bubrenja pupoljaka treba precizno prekratiti posađene sadnice na visinu od 120 centimetara, neposredno iznad predviđenog pupoljka iz kojeg razvijeni mladar treba da bude produžnica debla.

Kada mladari dostignu dužinu od 15 do 20 centimetara biraju se oni pogodni za skeletne grane. Ostale mladare treba otkloniti iz osnove ili pincirati. Kada ostavljeni mladari dostignu dužinu od 50 - 60 centimetara treba ih poviti pod uglom od 30 do 45 stepeni. Ukoliko se ova mera izostavi u ovom periodu , nije kasno da se uradi narednog proleća, najbolje u fazi cvetanja.U drugoj godini produžnica se prekraćuje radi dobijanja grana druge stalaže na 90 do 100 centimetara iznad poslednje gornje ramene grane kod bujnih, a kod slabije bujnih sorti na 70 do 80 centimetara. Ukoliko voćka ima slabiji porast, primenjuje je oštrija rezidba uz vođenje računa da najjača grana bez obzira na položaj mora biti produžnica. Razbođenje ramenih grana u drugoj godini može da se uradi i makazama odnosno rezidbom na "gornji pupoljak".  Za mladare druge etaže ostavljaju se po tri mladara koji su najbolje raspoređeni po prostoru.U trećoj godini, ukoliko su grane druge etaže slabo razvijene treba ih prekratiti na dužinu od pet do deset centimetara i njihovo formiranje izvoditi isto kao i kod slabih grana prve etaže.

 

PSSS Jagodina  dipl. ing. Dejan Jocić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.