REZIDBA I VEZIVANJE KUPINE ZA ŽICU

Rezidba kupine je obavezna pomotehnička mera kojom se reguliše rodnost i kvalitet plodova  kupine. Rezidba se sastoji u odabiru najboljih izdanaka koji su zdravi,  dobro sazreli, dovoljne dužine i sa većim brojem bočnih grana.  

Broj izdanaka koje ćemo ostaviti po žbunu zavisi od rastojanja sadnje i od sorte kupine. Ne treba ostavljati više od  4 izdanka po žbunu ako su žbunovi na rastojanju od 1.5 metara . 

Previše gust sklop dovodi do  slabije provetrenosti i osunčanosti zasada, teže je izvoditi  zaštitu  i jača je izražena trulež plodova , kod sorte čačanska bestrna kad se ostavi puno izdanaka dolazi do prerođavanja a plodovi su slabijeg kvaliteta. Izdanci  koji su ostavljeni za rod uspravljaju se i presecaju 20 do 30 cm iznad poslednje žice . 

Bočne grane se takođe skraćuju na 3 pupoljka i eventualno prorede ako ih je puno. Rezidbu kupine treba izvoditi kada prođe opasnost od zimskih mrazeva tj. u proleće sa kretanjem vegetacije kupine kada se može videti da li je bilo oštećenja na izdancima od niskih temperatura. Ukoliko je bilo oštećenja od niskih temperatura može se ostaviti veći broj izdanaka ili ostaviti duže bočne grane.  

Vezivanje kupine se obavlja posle rezidbe. Ostavljeni izdanci se rasporede po špaliru u vidu lepeze i vežu se za svaku žicu tj. na  2 ili 3 mesta u zavisnosti da li špalir ima 2 ili 3 reda žice.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.