SPAVAJUĆI PUPOLJAK

Калемљење очењем на спавајући пупољак је најраширенији начин добијања воћних садница. Овим начином калемљења могу се размножавати све воћне врсте

које се производе на одговарајућим подлогама. Осим воћних расадника овим начином могу се произвести саднице и на окућницама. Старе аутохтоне сорте јабука, крушака и других воћних врста често не могу да се нађу у понуди расадничара па је једини начин да се до нових садница дође калемљење у сопственој режији. На малим површинама и мањи број садница произвођачи најчешће добију  калемљењем на зрело простим или енглеским спајањем, калемљењем под кору или у процеп.

Ове сезоне калемљење је било отезано јер временски услови тј. честе падавине у другој половини августа и у септембру нису дозвољавале да се обави у оптималним роковима, подлоге су биле  пребујне а сам рад калемара често су прекидале кише и тешки  услови за рад у растилу . Две недеље после калемљења може се утврдити да ли је калемљење било успешно. Уколико се калемљење очењем обавило са пупољком на ком је остављен део лисне петељке,  окалемљени пупољак се примио када благим додиром прста по лисној петељци она отпадне. Уколико се калемило такозваним чиповањем пупољак је свеж и зелен а око њега се може јасно уочити формиран калус. Везиво са којим је пупољак причвршћен за подлогу може бити од различитог материјала. Уколико су траке од не еластичног материјала потребно је двадесетак дана након калемљења  попустити везиво на калему јер може доћи до урастања. Уколико су коришћене гумене тракице које су еластичне ређе долази до урастања и оне се не морају попуштати. ПВЦ тракице којима се обмотава цео пупољак такође се скидају после двадесет до двадесетпет дана. Земљиште у растилу се пред зиму фрезира а може се пре обраде додати одређена количина НПК ђубрива. Одређивање потребних количина ђубрива зависи од земљишта и бујности подлога а имајући у виду овогодишње услове и велику бујност подлога у растилу са ђубрењем треба бити обазрив.

                                               

 

Дипл.инг Ђорђе Совиљ

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.