PODLOGE ZA VIŠNJU

                          PODLOGE ZA VIŠNjU

PODLOGA (hipobiot) je voćka proizvedena generativnim ili vegetativnim putem, na koju se kalemi sorta. Od pravilnog izbora podloge umnogome će zavisiti uspeh kalemljenja, kvalitet sadnice, porast, veličina i dugovečnost stabla, odnosno zasada, otpornost prema ekološkim stresovima (mrazu i suši), a takođe i rodnost i kvalitet plodova.

 

Danas se za proizvodnju sadnica višnje koristi relativno mali broj podloga, koje se sve po poreklu mogu svrstati u dve grupe: generativne i vegetativne.

Generativne podloge (koje se drugačije nazivaju divljačice ili sejan­ci) proizvode se iz semena nekih samoniklih vrsta ili sorti trešnje i višnje.

Vegetativne podloge (koje se drugačije nazivaju mladice) proizvode se bespolnim putem, ožiljavanjem izdanaka ili reznica određenog klona, te su za razliku od sejanaca potpuno ujednačenog porasta.

 

Između sorti višanja s jedne strane i podloga s druge strane postoji vegetativna podudarnost (afinitet, kompatibilnost). Pod po­dudarnošću se podrazumeva dobro sjedinjavanje između podloge i plemke (kalem-grančice), koje je uslovljeno anatomsko-fiziološkom sklonošću. Ta sklonost najčešće je posledica genetske srodnosti, odnosno anatomsko-fiziološke sličnosti. U praksi se podudarnost podloge i plemke ispoljava dobrim prijemom sorte posle kalemljenja, dobrim razvitkom sadnice, od­nosno voćke, obilnošću rađanja, dugovečnošću i nestvaranjem gu ka ili izraslina na spojnom mestu.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.