PODLOGE ZA DUNJU

                           PODLOGE  ZA DUNJU

Za proizvodnju sadnica, sorte dunje se mogu kalemiti na generativne i vegetativne podloge.

 

 

 Podloga (hipobiot) je voćka proizvedena generativnim ili vegetativnim putem na koju se kalemi sorta. Ona predstavlja osnov u rasadničkoj proizvodnji za kalemljenje voćaka, pa i sorti dunje. Od pravilnog izbora podloge umnogo­me će zavisiti uspeh kalemljenja, kvalitet sadnice, porast, veličina i dugoveč­nost stabla, odnosno zasada, otpornost prema ekološkim stresovima (mrazu i suši), a takođe i rodnost, kvalitet i skladišna sposobnost plodova dunje.

Danas se za proizvodnju sadnica dunje koristi relativno veliki broj pod­loga, koje se sve, po poreklu, mogu svrstati u dve grupe: generativne i vege­tativne podloge.

Generativne podloge (koje se drugačije nazivaju div!jačice ili sejanci)

proizvode se iz semena nekih samoniklih vrsta i u proizvodnji sadnica dunje se relativno malo koriste.

Vegetativne podloge (koje se drugačije nazivaju mladice) proizvode se

bespolnim putem, ožiljavanjem izdanaka ili reznica određenog klona, te su za razliku od sejanaca potpuno ujednačenog porasta. Sorte dunje okalemlje­ne na njima takođe u zasadu ispoljavaju uniformnost u porastu. To je prak­tično najznačajnija prednost vegetativnih u odnosu na generativne podloge. Pored ove prednosti vegetativne podloge imaju i druge: sorte dunje okalem­ljene na njima manje su bujnosti, ranije stupaju na rod, boljeg su kvaliteta ploda. To ih sve preporučuje za korišćenje u intenzivnom gajenju dunje.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.