GENERATIVNE PODLOGE ZA DUNJU

                        GENERATIVNE PODLOGE

Amelanchier sp. (merala) je srednje tolerantna podloga, kako prema ni­skoj tako i prema visokoj pH-vrednosti zemljišta. Sorte dunje okalemljene na njoj su vrlo male bujnosti. Ne formira izdanke. Sa sortama dunje ima osrednji afinitet. Otporna je prema bakterijskoj plamenjači, mikoplazmatičnom suše­nju dunje i nematodama.

Crataegus oxyacanta L. (crveni glog) je srednje tolerantan prema niskoj i visokoj pH-vrednosti zemljišta, što praktično znači da nije probirač prema zemljištima. Toleriše i veću vlažnost zemljišta. Sa sortama dunje ima dobar afinitet. Okalemljene sorte su bujnog stabla (do 10 m visine), male bujnosti i dobre rodnosti. Srednje slabo formira izdanke. Otporna je prema bakterijskoj plamenjači, krvavoj vaši i nematodama.

 

 Sorbus (domestica, torminalis) je osetljiv prema niskoj pH-vrednosti zemljišta, a srednje tolerantan prema visokoj. Srednjeg je afiniteta sa sorta­ma dunje. Stablo je velike bujnosti i osrednje rodnosti. Srednje slabo formira izdanke. Izražena je otpornost prema bakterijskoj plamenjači i krvavoj vaši. Stabla dunje na ovoj podlozi su dugovečna.

Chaenomelis japonica (japanska dunja) - sorte dunja na ovoj podlozi su kržljavog porasta, te se uglavnom gaje kao dekorativne biljke i sa ovom podlogom su osrednjeg afiniteta.

S obzirom da je ovo relativno malo poznata vrsta, prikazaćemo nekoliko njenih važnijih bioloških osobina (Gžibovskij, 1972).

Japanska dunja je nisko rastući žbun visine 70-80 cm. Naročito je lepa u proleće kada je gusto prekrivena jarkocrvenim krupnim cvetovima, koji se dugo drže na grani.

Sejanci, u drugoj godini počinju da plodonose. U trećoj godini već imaju 5-10 plodova prečnika 4-5 cm i od tada redovno, obilno rađaju.

U vreme berbe plodovi su trpki, dok u punoj zrelosti postaju sočni i prijatne arome. Mogu se čuvati 1-2 meseca. Proizvodi dobijeni od nje su pri­jatnog ukusa, kao i od prave dunje.

Za uspešno gajenje zahteva plodna i umereno vlažna zemljišta. Bolje re­zultate daje na južnim ekspozicijama, jer plodovi bolje dozrevaju. Relativno je osetljiva prema zimskim mrazevima. Može da se razmnožava semenom i izdancima.

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.