PROIZVODNJA PODLOGE ZA ORAH

                           Proizvodnja podloga

U široj praksi još se ne koriste vegetativne podloge oraha. Kod njega nije izraže­na osobina vegetativnog razmnožavanja. Postoji mogućnost da se neke forme oraha i ve­getativno razmnožavaju. Sklonost ka vegetativnom razmnožavanju je različita, u zavi­snosti od toga gde se orah nalazi i kojoj vrsti pripada.

U mnogim zemljama se radi na usavršavanju metoda za masovnu proizvodnju vegetativnih podloga oraha.

 

 

 Za kalemljenje u korenovom vratu oraha najbolje su podloge debljine 12-15 cm.

Deblje podloge nisu preporučljive, osim ako se radi o prekalemljivanju starijih stabala.

U jesen ili u toku zime sejanci se vade iz semeništa, klasiraju i pripremaju za je­dan od načina kalemljenja " iz ruke" ili zimsko "sobno" kalemljenje.

Ako se sejanci ostavljaju da se kaleme na otvorenom polju, oni se iz semeništa u rastilo prenose u jesen ili u proleće. Sade se na rastojanju (zavisno od načina međured­ne obrade) 100-120 cm red od reda, a u redu oko 20 cm. Neguju se do avgusta, pa se kaleme na spavajući pupoljak ili naredne godine u proleće. Nedovoljno razvijeni sejan­ci ce ne kaleme, nego se ponovo sade da bi se razvili do oko 15 mm debljine da bi se mogli kalemiti "sobnim" ili nekim od uobičajenih načina.

Sejanci - podloge se utrape u umereno vlažan pesak i čuvaju na temperaturi od

oko 5 stepeni. 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.