PODLOGE TREŠNJE

U proteklih nekoliko godina proizvodnja plodova trešnje doživljava pravi procvat. Sve više je poljoprivrednika koji se okreću proizvodnji ove voćne vrste, čak i onih koji se nisu bavili voćarstvom. Pre podizanja zasada treba imati na umu, da je pored sve veće ponude atraktivnih sorti, veoma proširen i izbor podloga prilagođenih različitim zemljišnim uslovima i primenjenoj agrotehnici. U narednim redovima date se najosnovnije osobine nekih podloga za trešnju koje se koriste kod nas i u svetu.

- Divlja trešnja: pri klasičnoj tehnologiji gajenja daje veoma bujna stabla, sorte okalemljene na njoj kasnije stupaju na rod, otežana je rezidba i berba zbog velikih gabarita krune, gustina sklopa 250-350 st/ha (razmak sadnje: 6-7m x 5-6m).

- Magriva: sorte na njoj pokazuju manju bujnost (10-20%) od divlje trešnje. Pogodna je za suva i krečna zemljišta, a teško uspeva na teškim i vlažnim zemljištima. Sa nekim sortama trešnje (Van, Burlat, Hedelfingen) ima slabiji afinitet. Pogodna je za sklopove od 300-500 st/ha. Klon magrive SL 64 može poslužiti kao zamena za sejance jer daje ujednačeno potomstvo.

- Oblačinska višnja: daje stabla male bujnosti, sorte okalemljene na njoj rano prorode. Mane: slabo se ukorenjava (potreban naslon), slab afinitet sa mnogim sortama trešnje, velika produkcija izdanaka.

- Weiroot 158 – srednje bujna podloga, adaptibilna, dobro podnosi vlažna i krečna zemljišta. Pogodna za sklopove od 600-800 st/ha.

- Tabel (Edabriz) - slabo bujna podloga, dobro podnosi teška i vlažna zemljišta bez kreča. ( > 1.000 st/ha)

- Kolt - bujna podloga, sorte okalemljene na njoj u kasnijim godinama pokazuju manju bujnost za 10-30% u odnosu na divlju trešnju. Dobro podnosi teža zemljišta, ali je osetljiva na višak kreča i rak korena. Za sklopove od 300-500 st/ha.

- MaxMa 14 (Brokforest) - srednje bujna podloga, dobra je za sve tipove zemljišta osim zamorenih. (500-800 st/ha).

- Gisela 5 - slabo bujna podloga, traži plodna, laka zemljišta bez kreča, uz obavezan naslon i sistem za navodnjavanje. ( > 1.000 st/ha)

- Gisela 6 - srednje bujna podloga, bolje je adaptivnosti na zemljišne uslove od gisele 5. (600-800 st/ha)

- PHL-A (Ceravium) – slabe do srednje bujnosti, slabije se ukorenjava (naslon obavezan), indukuje visoku rodnost. (600-800 st/ha.

 

 

Momir Nedić PSSS Krusevac

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.