SADNJA VOĆAKA

Sadnja može biti: jesenja, zimska i prolećna.

Jesenja sadnja je najbolja zato što preseci žila brže kalusiraju, voćke su bolje obezbeđene vodom i takve sadnice se brže i bolje razvijaju. Jesenu sadnju  treba obaviti do 25.novembra. Na sadnicama treba izvršiti defolijaciju (skinuti lišće) koja može biti hemijska ili ručna. Sadnice ne smeju biti starije od dve godine. Prolećna sadnja se vrši kod voćki koje su osetljive na niske temperature i treba je obaviti što ranije, najkasnije do marta meseca. Pre same sadnje pregledaju se sadnice. Koren treba da bude svetle bele boje. Podkorica takođe treba da bude  bele boje što ukazuje da je sadnica sveža. Duže korenove žile treba skratiti na dužinu 15-20cm tako da presek bude manje kos da bi došlo do bržeg i lakšeg zarastanja.

 Sadnice se sade u rupama (jamićima) koje mogu biti raznih dimenzija (što zavisi od prethodne prirpreme zemljišta) i napravljene ručno ili mašinski. Na dobro pripremljenom zemljištu kopaju se rupe 60x60cm koje se đubre, a rupe koje se ne đubre, a zemljište je dobro pripremljeno kopaju se dimenzije 40x40cm. Kod lošije pripremljenog zemljišta ili na ledinama dimenzije rupa treba da budu vece a oko sadnice par metara u prečniku ručno obraditi zemljište. Sadnice ne smeju ići preduboko niti suviše plitko. Kao orjentir za dubinu sadnje  uzima se spojno mesto plemenite sorte i podloge. Ako je spojno mesto 2-3cm iznad zemlje posle završene sadnje onda je to prava dubina sadnje. Zemlja oko voćke u rupi se dobro nagazi kako bi se sadnica učvrstila za zemljište. Po pravilu bi trebalo planirati đubrenje u rupi i to ovako: 2-3 kg stajnjaka koji se ravnomerno rasporedi po celoj rupi uz dodavanje 100-200gr mineralnog đubriva po sadnici (ako je sadnica đubrena stajnjakom daje se manje mineralnog đubriva i obratno). Đubrivo treba da bude pomešano sa zemljom. Sadnica se obavezno polije a ako je zemljište suvo sadnica se zalije sa najmanje 10 litara vode, nastavi sa punjenjem rupe zemljom do vrha, još jednom nagazi zemljište oko sadnice, poravna se i time je sadnja završena.

Izvor: www.vocnesadnice.net

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.