BRUSNICA

BRUSNICA. Danas se u svetu sve češće traže i koriste razni alternativni  preparati i proizvodi koji pomažu u rešavanju mnogih zdravstvenih problema i koji predstavljaju alternativu za upotrebu antibiotika i drugih preparata hemijskog porekla. Jedan od takvih proizvoda koji je deo zdrave hrane i alternativa za hemijske preparate jeste brusnica - Vaccinium macrocarpon. Brusnica - Vaccinium macrocarpon je drvenasta i zimzelena puzavica koja pripada porodici biljaka Ericaceae koja voli kiselo zemljište. Plodovi su svetlo, ali i tamno crveni, izrazito kiselog i relativno oporog ukusa bogata antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima. Brusnica ima više sorti, ali najpoznatija i najzastupljenija je sorta Koralle koja se vrlo često nalazi sama u zasadima jer sama vrši samooprašivanje. Nakon 3 do 5 godina (od momenta sadnje) dostiže svoj pun rod od oko 500 grama ( leti ) do oko 1000/1300 grama (na jesen) po sadnici u jednoj sezoni.

Priprema zemljišta: Brusnice ne zahtevaju određenu nadmorsku visinu. Na mestu gde će se vršiti sadnja brusnice zemlju treba očistiti od trave i korova, zatim, iskopajte jamu duboku najmanje 20, a najviše 35 cm i u nju stavite TRESET (HUMUS) PH VREDNOSTI od 3 do 6 ( idealno je od 4 do 5.5 ). Treset se delimično (15 – 20%) može pomešati sa piljevinom četinara ( ili drugog drveta ) ili sa običnim peskom ( takođe 15 – 20% ). Kao idealan način se u nekim slučajevima predlaže mogućnost dodavanja stajskog đubriva ( konjskog ili drugog) u prvih 5 cm, na dnu jame, ali tako da nikako koren NE dodiruje stajsko đubrivo (ukoliko ga stavljate), već da koren bude samo u tresetu. Brusnica zahteva ČESTO ZALIVANJE tokom godine i ovo najviše važi za letnji period bez padavina. Veoma važan uslov je drenažno tlo, odnosno da voda može da otiče kroz zemlju (zato se u treset može dodati pesak ili parčići drveta), jer ukoliko se voda previše dugo zadržava u zemlji ( kada se naočigled vidi da ne otiče ), može da izazove truljenje korena. Sade se na rastojanju od 30 do 40 cm u redu i od 60 do 80 cm rastojanja između redova. Preporučuje se prihrana mineralima 10 dana nakon presađivanja u zemlju trebalo bi dodati blagu mineralnu prihranu ili organskog porekla ili u obliku NPK ( azot, fosfor i kalijum ), a svakog narednog proleća ( ili jeseni ) bi trebalo dodavati malo minerala, kako bi se biljka bolje razvijala i rasla. Zaštita: Veoma važna zaštita evropske brusnice se odnosi na zaštitu od korova, a najkritičniji period se odnosi na prve 3 godine. Uklanjanje korova mora biti ručno ( ili okopavanje motikom, ali ako se korov nalazi dalje od biljaka ), ali s obzirom da je koren brusnice inače mali, korov treba veoma oprezno uklanjati, a ukoliko je on blizu biljke, onda ga obavezno ručno ukloniti.

Iz svega napred iznešenog možemo zaključiti bi uzgoj brusnice bio uspešan i isplativ, potrebna je odgovarajuća kombinacija  klimatskih uslova, sastava zemljišta i količine vlage, pri čemu su posebno značajne karakteristike tla i vodi.

                                          

dr. Mijodrag Đorđević

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.