GOJI - SADNJA

Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) je grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 metra u visinu. Postoji vrsta L. chinense koja se najviše uzgaja na jugu Kine i nešto je niža, a Lycium barbarum se više uzgaja na severu, ponajviše u pokrajini Ningxia Hui i nešto je viša. Plod je narandžasto crvene boje dužine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 semenki. Bobice zriju od jula do oktobra. Zbog brze oksidacije one se ne beru, već se tresu s grana i zatim suše.

Sadnja goji sadnica

Goji biljke vole puno sunca pa ih je najbolje posaditi na mestu koje je celi dan obasjano suncem. Sadnja se vrši od 20.04. – pa sve do kasne jeseni. Kroz leto ako se sadi treba više zalivati. Najbolja je zemlja s pH 6,5 na više. Nikako ih ne saditi uz crnogoricu jer ona stvara kiselo tlo. Sade se u jame veličine 40x40x40 cm, na razmaku od cca. 1 m jedna od druge. Na dno jame staviti đubrivo (dobro istruljeno stajsko đubrivo ili dehidrirano stajsko đubrivo u peletima). Na đubrivo vratimo iskopanu zemlju tako da jama ostane duboka cca. 15-20 cm, a ispod sadnice stavimo substrat ( humusnu zemlju sa što većom pH vrednosti ). Malo substrata stavimo i uz sadnicu, a ostalo zatrpamo iskopanom zemljom. Celu površinu koju smo iskopali dobro zalijemo. Uz biljku možemo staviti štap i vezati je lagano uz njega. Kada je biljka mlada, obavezno je treba redovito zalivati. Preporučamo folijarnu prihranu biljke dva puta mesečno. Svaku jesen i proleće obavezno je đubrenje biljke (površinsko).

Savjeti za orezivanje goji biljke

U leti kada je svetlo, temperatura i voda odgovaraju njenim potrebama za rastom i razvojem, goji vrlo brzo raste. Kad ga ne bi orezivali, goji stablo bi ružno izgledalo i imalo lošu strukturu i oblik te bi to umanjilo prinos. U pokrajni Ningxia u Kini (domovini goji biljke), goji stablo se tradicionalno orezuje da poprimi oblik kišobrana. Zadnjih godina postoje i dva nova modela kako bi se urod poboljšao. Ta dva modela su model s tri nivoa i cilindrični model.

Orezivanje goji biljke je ključni faktor u uzgoju. Evo nekih saveta

1. Obrezivanje u prvoj godini

a. Ostavite najveću zdravu mladicu kao glavni trup. Uklonite sve bočne mladice ispod 50 cm.

b. Kada dosegne 60 cm visine, skinite vršak glavne stabljike da potaknete rast bočnih grana.

c. Za svaku novu bočnu granu koja ima kut 45 stupnjeva od glavne stabljike, uklonite ih. Ostavite 3-4 bočnih mladica s kutom od 45 stupnjeva od glavne stabljike

 

d. Nakon što sve preostale bočne mladice narastu i dosegnu 30 cm dužine, ako od vrha glavne stabljike na kojoj je skinut stari vršak koji je rastao ima što raste prema gore, ostavite najveću stabljiku za drugu godinu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.