NAJBOLJE VREME ZA BERBU VOĆA

Utvrđivanje momenta berbe je veoma značajno za čuvanje plodova, jer pravovremeno ubrani plodovi se kvalitetnije i bolje čuvaju. Prerano ubrani plodovi nisu dovoljno obojeni, kutikula je slabije razvijena, takvi plodovi intenzivno transpirišu i samim tim se kraće čuvaju, javlja se smežuranje pokožice i sve to umanjuje komercijalnu vrednost ploda. Kod kasno ubranih plodova javlja se veći procenat truljenja plodova i pojava mikrobioloških i fizioloških bolesti.

Berba se može izvršiti u botaničkoj ili tehnološkoj zrelosti. U botaničkoj zrelosti plodovi su dostigli krupnoću svojstvenu sorti, semenke su sposobne da klijaju a priliv hranjivih materija u plodove prestaje. Tehnološka zrelost - kada su plodovi najpodesniji za upotrebu, tj. tada im je nabolji kvalitet.
Ove dve zrelosti mogu manje ili više da odstupaju. Tako na primer kod jagodastih i jezgrastih voćaka gotovo da razlike i nema, dok kod na pr. zimskih sorata jabuka i krušaka ta razlika može ići i do više od mesec dana (zavisno od načina čuvanja plodova). Postoje različite metode za određivanje optimalnog vremena berbe: broj dana ili sume temperature od punog cvetanja do berbe, jodno-skrobni test, utvrđivanje čvrstine parenhima ploda, promena boje semena odnosno semenjače, rastvorljiva suva materija u plodu i dr

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.