PRIVREDNI ZNAČAJ TREŠNJE

Kategorija: Ostalo Autor Voćar Pogodaka: 2443

Trešnja uz jagodu predstavlja najranije sezonsko voće kod nas. Plodovi su sočni, slatki, ukusni i privlačnog izgleda. Kao takvi predstavljaju pravo osveženje nakon dugotrajnog zimskog perioda jednolične ishrane. Uglavnom se koriste za stonu potrošnju, a u manjoj meri se koriste za preradu u domaćinstvu ili industrijii (slatko, kompot, džem, voćne salate, sokovi). Od plodova se može spravljati i rakija trešnjevača, a u nekim zemljama od plodova trešnje spravlja se i vino.

Drvo trešnje ima određenu tehničku vrednost, koristi se za izradu nameštaja i instrumenata, ali istovremeno nije pogodno za izradu građevinske stolarije jer brzo propada i truli.

Cvetovi trešnje su značajni kao pčelinja paša a u krajevima u kojima se trešnja masovnije gaji može se dobiti i čist trešnjev med koji je specifičnog prijatnog ukusa.

Postoje i brojne forme ukrasnih trešanja koje se gaje u parkovima i dvorištima. U zemljama istočne Azije postoji tradicija slavljenja cvetanja trešnje. Ovaj običaj počeo je na području Kjota (Japan) tako što se pripadnici carske porodice, aristokratija, pesnici i pevači okupljali ispod stabla trešnje i slavili početak cvetanja.

Gajenje trešnje relativno je jednostavno u poređenju sa drugim voćnim vrstama (manje se orezuje u odnosu na druge voćne vrste, nije probirač zemljišta, ima mali broj zaštitnih tretmana, otporna je na sušu itd.). 

Značaj trešnje donekle umanjuje veliki utrošak ljudskog rada za potrebe berbe koja se obavlja ručno.

Naša zemlja na žalost ne prati savremena dostignuća po pitanju proizvodnje trešnje. Zbog toga treba insistirati na uvođenju u proizvodnju slabo bujnih vegetativnih podloga koje omogućuju veću gustinu sadnje i ranije stupanje u rod, kao i na uvođenje novostvorenih sorti koje imaju znatno veću krupnoću plodova u odnosu na standardne sorte (često i preko 10 g) što povoljno utiče na povećanje učinka pri berbi.