ŠUMSKA JAGODA

Šumska jagoda (Fragaria vesca) je veoma cenjena vrsta voća, izuzetnih hranljivih i lekovitih osobina kako ploda tako i lista i korena. Proizvodi od šumske jagode su deficitarni kako na domaćem tako i na ino tržištu. Šumska jagoda najbolje uspeva na plodnim, rastresitim, propusnim i humusnim zemljištima (sa više od 4% humusa). Reakcija zemljišta treba da bude blago kisela, sa optimalnom pH vrednosti od 5,0 do 6,5.
Najpovoljniji prirodni uslovi za gajenje šumske jagode su brdsko-planinska podrucja preko 500 m n.v. odnosno područja gde prirodno vegetiraju divlji predstavnici šumske jagode.
Za zasnivanje zasada šumske jagode potrebno je koristiti otvorene i blago nagnute terene (2-5 stepena) sa ciljem sprečavanja spiranja zemljišta, akumulacije hladnog vazduha i suvišne vode.

Jedna od najkvalitetnijih i najotpornijih sorti šumske jagode je Regina koja je poreklom sa Alpa. Više od 100 godina veliki broj selekcionera je radio na njenom usavršavanju i sada
predstavlja standard i osnovu u proizvodnji šumske jagode u Evropi. 
Proizvodnja je zastupljena u Španiji, Italiji, Poljskoj, Engleskoj i Francuskoj ali isključivo kao sveža za lokalno tržište. Sadi se kao zelena kontejnerska sadnica počev od februara pa čak do novembra meseca. Spada u grupu stalnorađajućih  jagoda  i  daje  konstantne  prinose  čime  omogućava  višemesečne  prihode proizvodjačima. Odlikuje se ranim početkom berbe odnosno od maja meseca pa sve do novembra tj. prvih većih mrazeva i snega. Zasađene tokom leta već nakon 30 dana počinju sa plodonošenjem i stalnim i obilnim prinosima. 

Poseduje veliku prirodnu otpornost na sve bolesti ali i štetočine naročito na nadmorskim visinama preko 600 m pa zahteva minimum zaštite. Ove karakteristike omogućavaju da se lako gaji i da podnosi različite uslove gajenja ali i da se može odlično uzgajati u organskoj proizvodnji. Plodovi su joj atraktivnog izgleda, prijatnog slatko- nakiselog ukusa sa veoma izraženom mirisnom aromom.

Karakteristike stalnorađajuće šumske jagode Regina čine je izuzetno perspektivnom voćnom vrstom koju treba omasoviti u brdsko planinskim predelima koji već imaju tradiciju u
gajenju jagodstog voća .

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.