ODREĐIVANJE MOMENTA BERBE, BERBA I PAKOVANJE ŠLJIVE

Plod šljive upotrebljava se za potrošnju u svežem stanju i za preradu. Sve rane sorte koriste se uglavnom kao stono voće, a jesenje, manjim delom kao stono voće, a većim za preradu.

Određivanje momenta berbe šljive zavisi od namene plodova i vremena koje je neophodno da plodovi provedu u transportu. Plodovi namenjeni za preradu ostavljaju se duže na stablu, da što bolje sazru. Za potrošnju u svežem stanju berba se obavlja nešto pre potpune zrelosti, a polodovi treba da su čvrsti, jedri i dovoljno zreli. Ako se plodovi šljive transportuju na udaljena tržišta treba ih brati nešto pre potpune zrelosti, dok su čvrsti radi izbegavanja oštećenja i povreda. Ako se šljiva bere mnogo pre potpune zrelost, izgubiće onaj pravi kvalitet, jer ne može u ubranom stanju nadoći kao, na primer breskva. Ipak, za berbu ranih šljiva treba tražiti vremenski kompromis između potpune zrelesto i potrebnog vremena da dospe do tržišta. U letnjim mesecima nešto veći sadržaj kiseline deluje osvežavajuće. Za sorte sa kasnim dozrevanjem važniji je sadržaj šećera i mirisa.

Vreme berbe se određuje na osnovu boje pokožice, broja dana od punog cvetanja do berbe, čvrstine mesa ploda, odnosa šećera i kiseline i dr. Šljiva namenjena čuvanju mora biti dobro obojena, ali dovoljno čvrsta. Obično ih treba brati u 2-3 navrata pošto plodovi većine sorti neujednačeno zru. Berba za svežu potrošnju vrši se ručno. Plodovi se beru sa petiljkom, pažljivo, da ostane na pokožici „neobrisana“ voštana prevlaka –pepeljak.

Berba plodova za preradu obavlja se u punoj zrelosti, jer jedino plod šljive na grani može dobiti sve kvalitetne sadržaje (šećer, miris i druge suhe elemente). Berba za preradu obavlja se trešenjem ručno ili vibracijom izazvanom mašinskim tresačima. Na traktoru postoji poseban uređaj za trešenje stabla, a ispod krune se postave dva krila od platna pod uglom od 90º ispod kojih se nalaze sandučići u koje se plodovi sakupljaju. Šljiva se pakuje u sanduke, letvarice plitke, duboke i kose.

 

Dipl.ing. Silvija Hodžić

Izvor: www.psss.rs

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.