OKTOBARSKE SORTE KRUŠKE

Ово су сорте крушке познијег времена сазревања, које су сврстане у тзв. зимске сорте са различитом могућношћу чувања. Најпознатије сорте из овог периода су: 

 

Друардова масловка 

Води порекло из Француске. Сазрева у првој половини октобра, квалитетних плодова, може се чувати више месеци. Нема је много у засадима крушке, иако поседује бујно и родно стабло. Крупних плодова, правилног облика, рано пророди и обилне je родности. Оштрих углова грањања са нешто краћим родним гранчицама. Нема добар афинитет са дуњом, као подлогом. 

Калуђерка 

Француска сорта настала спонтано из семена. Веома је распрострањена, поготову у старијим засадима. Сазрева током октобра. Изузетне је родности и скромних услова за гајење, али значајне осетљивости на бактеријску пламењачу. Одлично се могу чувати плодови, због чега се препоручује као допунска сорта зимском избору плодова. Поседује значајну бујност у порасту и образује пирамидалну круну. Има задовољавајућу компатибилност са дуњом, па се може користити као посредник. 

Красанка 

Позната зимска сорта пореклом из Француске, широко је распрострањена на многа воћарска подручја. Одличног је афинитета и требало би је првенсвено гајити на дуњи, и то преко посредника нарочито због чињенице да тада има знатно квалитетније плодове и нешто краћи период вегетације, што значајно доприноси ранијем и бољем сазревању плодова. Има доста дугачке петељке плодова, са зеленом покожицом плода и тачкицама. Бело, сочно, топљиво месо плода, без склеренхимских ћелија. Током октобра обрани плодови у условима хладњаче могу се чувати и 6-7 месеци. Мале је бујности, са кратким родним дрветом. Веома је доброг квалитета плодова, како у нашој земљи, тако и на широком ареалу гајења ове сорте у свету. 

Неке сорте које се гаје у мањем обиму, али доброг потенцијала да постану стандардне у засадима крушке јесу: 

Тријумф 

Стара сорта крушке пореклом из Аустралије. У генотипу један од родитеља је сорта Виљамовка. Плодови тријумфа сазревају крајем септембра или почетком октобра, врло су крупни, лепог изгледа, жутозелене боје и правилног крушколиког облика. 

Велики шампион ( Grand Champion)

Америчка сорта настала мутацијом гена. Бујног пораста и родног стабла. Средње крупноће плодова, округласијег облика. Сазрева у првој половини септембра. 

Старков делишес 

Америчка сорта код нас спорадично и мало гајена. Плодови сазревају у септембру и доброг су квалитета. Има бујно и родно дрво, доброг афинитета са дуњом, на коју се може непосредно и калемити. 

 

Мр Бранко Танасковић

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.