ŠUMATOVKA

Šumatovka je jedna od najstarijih sorti kod nas. Bere krajem okrobra meseca a plodovi se mogu čuvati sve do aprila. Cveta srednje rano, rađa redovno i obilno a prorodi u petoj godini od sadnje. Diploidna je sorta sa polenom dobre klijavosti. 

Stablo je jako sa gustim i jakim granama i piramidalnim oblikom krune. Plodovi su sitni do srednje krupni cilindričnog oblika. Čvrsti su pa se mogu dugo čuvati. Pokožica je glatka, tanka i sjajna. Osnovna boja je zeleno-žuta prekrivena svetlo crvenom bojom. Meso je beličaste boje, čvrsto i žilavo do januara meseca a posle toga slatkokiselo, krto i sočno. Plod se koristi u svežem stanju,i za preradu.

Šumatovka je otporna na mraz kao i na visoke letnje temperature, gaji se skoro na svim terenima i nije zahtevna po pitanju tipa zemljišta. Otporna je na bolesti i štetočine te je kao takva pogodna za organsku proizvodnju.

 

Srećko Vukašinović dipl.inž

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.