NEOBIČNO VOĆE

Neobično voće koje nikada niste videli ili probali. Raste na svim MERIDIJANIMA  naše planete. Pogledajte neke od njih. Svi znamo da je voće najbolji izvor vitamina, ali ponekad jabuke, kruške i domaće voće dosadi. Zato smo za vas našli nekoliko voćki koje su podjednako zdrave ali ne tako česte. Uz to i pomalo smešno izgledaju.

Physalis

Physalis voće raste u toplim umerenim i suptropskim krajevima širom sveta. Tipični plod je sličan čvrstom paradajzu  a imaju blagi, osvežavajući kiseli ukus. Može se jesti sirovo ili koristiti kao dodatak desertima i salati, od njega se prave džemovi i želei. Physalis se može  sušiti i poslužiti kao grožđice. U kineskoj medicini se koristi za kašalj,groznicu i upalu grla.

Santol

Santol  raste u Jugoistočnoj Aziji,tamo ga zanju i pod imenom "pamučno voće" ili "kisela jabuka".Santol se jede sirovo, a koristi se i kao dodatak jelima. Na filipinima se od njega pravi poznato jelo Bicol ( santol se skuva u kokosovom mleku sa komadima svinjetine i dok na Tajlandu se koristi kao dodatak ‘som-tam’ salati koju je CNN 2011. godine svrstao u top 50 najukusnijih jela na svijetu.

 

Cherimoya

Cherimoya  je voće za koje se smatra da izvorno potiče sa Anda. Zanimljivo voće je prvi put uvezeno u Kaliforniju i Havaje 1871. godine, a zatim je došlo do Italije i Portugala. Ukus cherimoye zavisi o sorti. Neke vrste imaju sličan ukus ananasu,dok druge imaju slatkoću kruške i jabuke. Ovo voće sadrži 15% šećera, a bogato je i vitaminom C. Semenke se nikada ne smeju slomiti jer su otrovne i mogu izazvati paralizu.

 

Logan

Longan je poreklom iz Indomalazije,uzgaja se u krajevima južne i jugoistočnoj Azije. Na malezijskom jeziku je poznato kao "mata kucing" (u prevodu mačije oči). Ovo voće je slatko i sočno,jede se sveže,takođe se često koristi u istočnoazijskim juhama,grickalicama, poslasticama i slatko-kiseloj hrani. Prodaje se sveže ili sušeno,konzervisano ili u obliku sirupa. Suvi logan se često koristi u kineskoj kuhinji i medicini, gde se veruje da ima opuštajući učinak na telo.

 

Ackee

Ackee je voće poreklom iz tropske Zapadne Afrike. Od kada je uvezeno na Jamajku postalo je jedan od glavnih sastojaka u jelima na Karibima,uzgaja se i u tropskim i suptropskim područjima u još nekoliko krajeva sveta. Voće Ackee sadrži dosta masnih kiselina, uključujući i omega 6 ulje. Nema holesterola i zasićenih masti, takođe sadrži dosta belančevina,ugljenih hidrata,vitamina B i C,cinka,kalija,kalcija i vlakana.

Karambola

Karambola  poznata je i pod imenom "Zvezdano voće".Ovo je voće popularno u celoj jugoistočnoj Aziji,u južnom Pacifiku kao i u elovima istočne Azije.Krambola se takođe se uzgaja u Latinskoj Americi,na Karibima,i na jugu SAD-a.Celi plod je jestiv,uključujući i ‘voštanu kožu’.Meso je hrskavo, čvrsto i veoma sočno. Zvedano voće se sastoji od 4% šećera,i dosta  je slatko.Karambola  je bogata antioksidansima,kalcijumom i vitaminom C. Ukus karambole se poredi sa mešavinom jabuke,kruške i limuna.

Pepino

Pepino voće poznato je i pod imenom Pepino dulce ili Slatki pepino to je vrsta zimzelenog grma koja vodi poreklom iz Južne Amerike koji se uzgaja zbog svojih slatkih jestivih plodova.Ukus ovog slatkog voća se poredi sa mešavinom kruške i dinje.Korisno je za osobe koje pate od dijabetisa,bolesti srca,moždanog udara, i visokog krvnog pritiska. Redovina konzumacija navodno generalno poboljšava izdržljivost.

Pomelo

Pomelo koje vodi poreklo iz južne i jugoistočne Azije. Ovo je najveće citrusno voće na svetu,voće koje ima promer od 15 do 25 cm a može da dostigne težinu od 1 do 2 kilograma po komadu. Pomelo ima okus poput slatkog,blagog grejpa,i nije gorak kao grejp. Kora se nekada koristi za marmeladu,ili dodatak slatkišima a u nekim krajevima se jede nakon što se umoči u čokoladu. Veruje se da je grejpfrut nastao kao hibrid pomela i naranče.

 

Salak

Salak,ili drugačiji naziv mu je zmijsko voće, raste u Indoneziji,Maleziji i Brunejima. Ukus ovog voća je kako su ga neki opisali kao blagi slatki ukus ananasa. Salak se uzgaja u celoj Indoneziji,postoje najmanje 30  sorti od koji se izdvajaju dve najpopularnije:"Salak pondoh" iz Yogyakarta pokrajine i "Salak Bali" sa ostrva Bali."Salak Bali" se prodaje po celom i jako je popularan,plod među meštanima kao i turistima. Ova sorta voća ima ukus mešavine ananasa i soka od limuna.

Cupuacu

Cupuacu  je voće koje možete pronaći u tropskim prašumama Amazona,uzgaja se u džunglama Kolumbije,Bolivije Perua i na severu Brazila. Koristi se u proizvodnji slatkiša i poslastica,zbog svog čoko ukusa sa ukusom ananasa, a pored toga ima i jako lep miris smatra se super zdravim voćem jer sadrži mnogo vitamina B1, B2, B3, aminokiselina,ima devet antioksidanasa,kalcijum,selen, kao i vitamine A i C.

 

Drvena jabuka

Drvena jabuka neobično voće,dolazi nam iz Indije i Šri Lanke,plod ovog voća ima oklop koji je tvrdo poput kamena. Plod drvene jabuke je veoma lekovit i njegovo stablo se smatra svetim u hindu religiji. Plod se često koristi kao dodatak pićima i slatkišima, a od njega se može napraviti i džem Plod drvene jabuke se može jesti i sirov, a popularna kombinacija je drvena jabuka pomešana s kokosovim mlekom. Od njega se takođe pravi i jako popularno osvježavajuće piće koje se zove Bael-panna, a koje nastaje mešanjem drvene jabuke sa vodom i raznim začinima.

Aguaje

Neobično voće Aguaje je poznato i pod imenima,moriche palma,ita,buriti i canangucho. Ovo voće raste pored močvara i  vlažnih područja u tropskoj Južnoj Americi. Voće je jestivo sirovo,u njemu se nalazi visok sadržaj vitamina C,koristi se za proizvodnju sokova,pekmeza i sladoleda. Od njega se takođe pravi i vino. Često se koristi i za lečenje opekotina. Dok niti iz stabla se koriste pri proizvodnji konopaca. Od ovog voća se pravi i ulje za koje je nedavno utvrđeno da filtrira i apsorbuje UV zrake sunca koje izazivaju rak.

Hlebovac

Hlebovac je drvo i pold koje raste na tropskim ostrvima.Hlebovo voće se uglavnom jede kuvano ili pomešano s drugim voćem ili kokosovim puterom. Bogato je ugljikohidratima,a sam se sastoji od 70 % vode. Hlebovac je bogat vitaminima C,kao i tiaminima i kalijumom. Najčešće se jede nakon što se skuva i pomeša sa kokosovim mlekom, potom ispeče u listovima banane.

Monstera

Monstera  je voće koja raste u tropskim prašumama u južnom Meksiku, i južno do Kolumbije.Ovo voće se uzgaja kao ukrasna biljka, iako su plodovi jestivo i ukusno voće.Ako se jede nezrelo, može bi biti otrovno za telo (treba mu godina dana da sazrije). Kada konačno sazrije, ima okus mešavine banane i ananasa, a sadrži veoma mnogo vitamina C. Takođe pruža instant energiju i izdržljivost.

Nangka

Nangka je voće koje je jako neobično zbog svoje težine. Samo jedna voćka, može biti dugačka i do 90 cm,a može biti teška i do 36 kg! Ovo voće je puno skroba i vlakana,a ukus se može uporediti s kombinacijom jabuke, ananasa i banane. Može se jesti sirovo,iako je najukusnije kada se skuva. Zbog svoje suptilno slatkaste arome,nangka voće se koristi kao dodatak raznim jelima i kolačima.

 

 Boababa

Ukus ovog voća je opisan kao negde između grejpfruta,kruške, vanile.Ovo voće dvostruko više kalcijuma od mleka, a bogato je antioksidansima, ima šest puta više vitamina C od narandže.U nekim krajveima Afrike voće se koristi već dugi niz godina,jede se i sirovo i kuvano.Od njega se prave sokovi,dok lišće ovog drveta se melje i dodaje hrani kao začin.U EU prodaja voća Baobaba postala je legalna tek od 2008. godine.

Rambutan

Rambutan dolazi iz Indonezije i Malezije,prirodno raste na Tajlandu,Vijetnamu,Filipinima i još nekim državama u jugoistočnoj Aziji. Ovo voće je dobilo ime po malezijskoj reči rambut koja znači kosa. Mekano i hrskavo voće,seme mu je jestivo, ali samo kada je skuvano.Celi oguljeni plod Rambuta, zajedno sa semenom je jestiv.

Kivano

Takođe poznat kao “bodljikava dinja” ili “afrički bodljikavi krastavac”, kivano ima ukus nešto između tikvice, krastavca, kivija i banane. Pošto se sastoji većinom od vode, savršen je za hidrataciju tokom vrućih letnjih dana, pogotovu jer je prepun kalijuma. Kivano takođe sadrži dosta vitamina A i C, ali i gvožđa.

Vodena jabuka

Vodena jabuka koja više liči na krušku raste na malajskom poluostrvu a tamo je poznata i pod imenima jambu air, lembu, voštana jabuka, ljubavna jabuka. Ipak vodena jabuka nema nikakve veze sa jabukama koje su popularne u našim krajevima. Vodene jabuke imaju okus koji najviše podsjeća na krušku, a odnos vode i mesa se poredi sa lubenicom. Iako se može jesti sirova, uglavnom se koristi kao dodatak salatama ili nekim drugim blagim jelima.

 

Soursop

Soursop čudno voće raste u Meksiku,na Kubi,Srednjoj Americi,i na Karibima a može se pronaći i u jevernom delu Južne Amerike. Ovo voće je bogato vitaminima B i B2, kao i vitaminom C. Neka istraživanja su pokazala da soursop voće ima potencijal za lečenje nekih infekcija, a na internetu se može pronaći i informacija o tome kako ovo voće može izliječiti i neke vrste tumora – mada ta infromacija nikada zvanično nije potvrđena u laboratorijama ili kliničkim testovima. Ovo voće se često koristi kao dodatak salatama,sokovima, slatkišima u zemljama u kojim raste često se može pronaći na uličnim tezgama tj na ulici.

 

Nipa

Ovo voće raste na nipa palmama duž obala Indijskog i Pacifičkog okeana. Voće se često koristi na Filipinima i u Maleziji gde se od njega pravi i popularno alkoholno piće tuba, bahal ili tuak.Semenke nipe su poznate kao Attap chee, a u navedenim državama se koriste kao dodatak desertima. Ovo voće je i odlična glavna sirovina za dobivanje biogoriva.

Guava

Guava voće raste na malom drveću širom Meksika, na Karibima i u Srednjoj i Južnoj Americi. Voće Guava ima sladak ukus,u sebi sadrži dosta vitamina C, a kada se jede poprilično je tvrdo i hrskavo. Guava se uglavnom jede sirova,izrezana na kriške i umočena u šećer. Guava se tekođe korsiti i u proizvodnji šampona i sapuna zbog svog jakog i ugodnog mirisa.

Opuntia

Potiče iz Amerike. Plodovi opunite se zovu bodljikave kruške, jestivi su, koriste se u medicinske svrhe, a dodaju se kolačima i želeima.S obzirom da raste na kaktusu, nije uvijek jednostavno doći do bodljikave kruške. Ali ipak se isplati uložiti malo napora, s obzirom da je nagrada slatka voćka koja miriše kao lubenica i koja je puna vitamina C, vlakana i kalijcijuma

Yangmei

Ovo je kinesko voće Yangmei i ono u prevodu znači prevodu "planinska breskva" ali da vas ne buni naziv to je vrsta jagode poreklom iz Kine. Yangmei voće može se jesti sirovo,sušeno, konzervisano i natopljeno u Kineski liker, a od njega se takođe prave i alkoholna pića. U Evropi se može pronaći sok od Yangmei koji se prodaje pod imenom “Yumberry”.Ovo voće ima jako široku primenu. Pored navedenog, od njega se prave i džemovi, dodaje se jogurtima, kao i mnogim drugim jelima i pićima.

Fejola

Feijoa prirodno raste na visoravnima južnog Brazila,istočng Paragvaja, Urugvaja, Argentine i Kolumbije. Ukus voća Feijoa  je opisan kao sladak i aromatičan, a najukusnije je kada sam padne na tlo.Feijoa je bogata vitamina C, i ima u sebi malo vitamina B. Jako je ukusno kada se skuva, a zbog svog primamljivog mirisa, često se koristi u kozmetičkim preparatima.

Akebi

Akebi raste i sazreva u delu severnog Japana sazreva tek kasno u jesen i raste na divljoj lozi i, za mnoge Japance, ono je simbol promene godišnjih doba. Za Akebu znamo da je zrela kada se voće samo otvori.Unutrašnjost joj je jako slatka,dok joj je kora gorka, ali se i ona koristi u prehrani. Listovi se koriste za čaj,dok od stabljike ovog voća pletu se korpice.

Java šljiva

Ova šljiva je popularna na Filipinima,gde je poznato kao "duhat". Okus voćke se poredi kao kombinacija slatkog i blago kiselog, a nakon konzumiranja jezik dobije jaku ljubičastu boju. Java šljiva se koristi za kontrolu dijabetesa, te u kineskoj medicini za bolesti probavnog sistema. Ovo voće sadrži visoke razine vitamina C i vitamina A, a čak se i njegovo lišće koristi za kontrolu krvnog pritiska kao i kod upale desni.

Pouteria lucuma

Lucuma polod ove voćke možete pronaći u dolinama Perua. Bogato je vlaknima, vitaminima B1, B2 i B3, mineralima, kao i antioksidansima. Lucuma voće ima izrazito suvo meso koje poseduje jedinstveni ukus opisan nešto ako mešavina javora i slatkog krompira. Često se suši kako bi se od njega dobio prašak koji se dodaje u kolače,sladolede.

Pitaja 

Pitaja, odnosno zmajsko voće, koje inače pripada porodici kaktusa, izgleda malo opasno spolja, ali je izuzetno zdrava namirnica i proglašena je za super namirnicu u 2013. godini. Sa spoljne strane ima bodlje, pa nije baš lako doći do unutrašnjo sti, koja ima fantastičan ukus ali i izvanredne sastojke. Naučnici tvrde da je zdrava za dijabetičare, a ima i dosta antioksidanata, vitamina C, vlakana i kalcijuma koji pozitivno deluju na imunitet. Još jedna dobra stana ove čudne voćke je da je izuzetno dobra za mršavljenje.

Jak

Jak je najveće voće koje raste na drvetu i jedan plod može dostići težinu od 36 kilograma. Unutrašnjost voćke je pomalo brašnasta i najčešće se koristi za pravljenje karija, iako se može jesti sirovo. Sadrži dosta vitamina C i mangana, minerala koji se nalazi u kostima, jetri, bubrezima i pankreasu i koji je važan za funkcije mozga i nerava.

Mangostin

 

Mangostin- Ovo je voće izuzetno bogato enzimima, vitaminima, oligoele mentima i antioksidantima. Jede se nežni, unutrašnji deo biljke koji je bele boje, a oni koji su ga probali tvrde da mu je ukus nešto između jagode, breskve i sladoleda od vanile. Biljka se oduvek koristila za snižavanje telesne temperature i kao sredstvo koje sprečava širenja određenih zaraza, pa ga zato verovatno još zovu i ''voće bogova''. Njegovo je delovanje najviše preventivno  mangostin donosi više energije, vitalnosti, odnosno podiže imuni sistem organizma, koje se tako lakše bori s infekcijama i bolestima. Čuva srce i smanjuje masnoće u krvi i sprečava nastanak kamena u bubregu. Može se koristiti i kao sredstvo za smanjenje stresa i telesne težine.

Kumkvat

Kumkvat: Nalik minijaturnim narandžama, ovo voće ima neverovatan ukus i dosta vitamina C i vlakana, ako ga jedete sveže.  Samo nemojte da ga konzumirate sa šećerom, jer on ubija prirodnu kiselost voćke i daje joj mnogo kalorija. Kukmkvat je odličan za džem, ali i u salati koja najbolje ide uz morske plodove.

 

 

 

 

 

Komentari   

0 #2 Re:Voćar 08-02-2015 16:56
Citat Ljiljana:
Po[tovani gde mogu da se nabave sadnice,i naín gajenja tih biljaka.


Poštovani, možete nam se obratiti putem e-maila , ili putem naše Fejsbuk stranice www.facebook.com/vocarstvosrbija.
S'poštovanjem, Voćarstvo Srbija
Citat
+1 #1 SadniceLjiljana 03-02-2015 11:50
Po[tovani gde mogu da se nabave sadnice,i naín gajenja tih biljaka.
Citat

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.