KORDIJA

KORDIJA

Pronađena je kao spontani sejanac nepoznatih roditelja u selu Techlovice blizu grada Hradec Kralove na severu Češke. Selekcionisana je u Institutu za voćarstvo i oplemenjivanje Holovousy. Originalni naziv sorte je bio Techlovicka II, a kasnije je promenjen u Kordia. U proizvodnji je od 1981. Godine. Dosta je zastupljena sorta u novijim zasadima trešnje u mnogim evro- pskim zemljama. Gaji se u SAD, gde je poznata pod imenom Attika.

Sazreva u petoj nedelji trešanja (+22). Stablo je bujno. U mladosti ima uspravanc rast grana i piramidalu krunu, a kasnije se grane razvode i kruna dobija okruglast oblik. Cveta kasno. Samobesplodana je sorta.

Dobri oprašivači su: Hedelfingenska, Regina, Van, Ferovija, Džordžija. Dobre je rodnosti (ocena 3,8), ali prinos dosta varira po godinama. Plod je vrlo krupan (9 g), srcastog oblika, tamnocrvene boje. Peteljka je duga (4,6 cm). Meso je crvene boje, čvrsto, hrskavo, sočno, slatko-nakiselog ukusa, prijatne arome, visokokvalitetno. Sok je crvene boje. Sadrži 17,8% suve materije. Koštica je srednje krupna, eliptičkog oblika, a njen udeo u masi ploda je mali (5,2%). Umereno osetljiva na pucanje,( indeks pucanja 22,0). Jedna je od najboljih poznih sorti trešnje. Njene dobre osobine su privlačan izgled ploda, čvrsto meso, dobra transpor- tabilnost i dobar kvalitet. Pored toga, nije mnogo osetlljiva na pucanje ploda. Mana joj je neredovna rodnost, odnosno slabiji prinos u pojedinim godinama.

                                                                                                                                                       

 

 

dipl. ing. Jovan Milinković

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.