INTEGRALNA PROIZVODNJA VOĆA

Integralna proizvodnja je koncept održive poljoprivredne proizvodnje koje je razvijen 1976. od strane IOBC International Organisation for Biological Control (Međunarodna organizacija za biološku kontrolu) i koji je stekao međunarodno priznanje i primenu.  
Integralni koncept proizvodnje zasnovan je  na primeni kombinacije genetskih, agro-tehničkih, biotehničkih i hemijskih metoda u ekonomski prihvatljivom sistemu proizvodnje, koji obezbeđuje kvalitet ploda, očuvanje okoline i ljudskog zdravlja.(Gvozdenović 1993.)

Integralna proizvodnja se zasniva na:

    đubrenju na osnovu hemijske analize zemljišta
    redovnom korišćenju organskih đubriva

Sve to dovodi do smanjenja upotrebe mineralnih đubriva i smanjenju troškova, a očuvanje zemljišta.
Odabirom vrsta i sorti voća koje su tolerantne ili otporne na pojedine prouzrokovače bolesti i štetočina, se smanjuje primena pesticida što je takođe jedan od principa integralne proizvodnje.
Integralna zaštita bilja je deo integralne proizvodnje koji se odnosi na suzbijanje štetočina i bolesti, a koji koristi aktuelne i sveobuhvatne informacije o štetočinama. Ove informacije, zajedno sa raspoloživim metodama za kontrolu štetočina i bolesti, koriste se za ublažavanje štete i posledica na najekonomičniji način. U praksi proizvođači koji su svsni potencijalni zaraza, prate sledeća četiri koraka:

    Procene ekonomske štete na osnovu praga štetnosti
    Identifikovanje i praćenje štetočina
    Prevencija
    Kontrola

Sve ovo ima za cilj, da se u suzbijanju bolesti i štetočina prvenstveno koriste biološke i mehaničke mere, a u krajnjoj nuždi primenu pestocoda koji se nalaze na žutoj i zelenoj listi. Problem kod nas je što nije još uvek donešen Zakon o Integralnoj proizvodnji i Integralnoj zaštiti bilja, tako da još uvek ne postoji lista dozvoljenih preparta.
Prema mom mišljenju, bez obzira na zakon, proizvođači koji se bave konvencionalnom proizvodnjom treba da pokušaju da primene koncepte integralne proizvodnje, jer će na taj način smanjiti troškove proizvodnje a i sa donošenjem zakona o integralnoj proizvodnji mnogo lakše će preći na takav vid proizvodnje. 
Mora se napomenuti da znaje savetodavaca i poljprivrednika o Integralnoj Proizvodnji mora stalno da se usavršava, jer se vremenom menja i dolazi do novih saznanja.
Sve ovo ima za cilj da proizvodi budu konkuretniji kako na našem tako i na stranom tržištu a proizvodnja isplativija.

dipl.ing.Milorad Jocković  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Postanite naš član

Svaki registrovani član (voćar) može postaviti neki svoj članak o voćarstvu, a najstariji i najaktivniji članovi, ako žele, mogu raditi u moderaciji sajta.